Јаја фарбана у вину / Јаја фарбана у вину
30/04/2021 u 19:06 h
Danica TomaševićDanica Tomašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Јаја што шаренија да је кућа веселија

Православни хришћани данас обиљежавају Велики петак
Православни хришћани данас обиљежавају Велики петак у знак сјећања на дан када је Исус Христос распет на крсту на Голготи. Сматра се најтужнијим даном хришћанства и на тај дан се не служи литургија у црквама, осим ако се поклопи са Благовијестима. Такође, од Великог четвртка до Ускрса не оглашавају се звона на црквама, јер су она у православној цркви знак радости.
За хришћане ово је дан велике жалости, те се обиљежава строгим постом, уздржавањем од било каквог весеља и прослава, а такође у народној традицији је да се тог дана не раде послови у пољу и у кући. Једино што се ради јесте фарбање васкршњих јаја и то по правилу црвеном бојом која симболише проливену крв Христову.
Христос је васкрсењем сјединио земаљски свијет и рај, а у рај прије свих других примио покајаног разбојника, дајући свима нама наду да наше живљење у покајању није узалудно. Угледајући се на Христа, на овај дан опростимо онима који су се о нас огријешили, ако су се за то искрено покајали.
​Фарбање и украшавање jаjа
Фарбање jаjа на Васкрс спаде у наjстариjе и наjзанимљивиjе хришћанске обичаjе. О томе нам свједочи прича Мариjе Магдалине, следбенице Исуса Христа, коjа jе дошла у Рим да проповеда хришћанство. Том приликом jе посјетила цара Тибериjа и као поклон дала му корпу jаjа. Цар ниjе вјеровао у Христово васкрсење и рекао jе да, ако би то била истина, онда би бијела jаjа у корпи промијенила боjу. У том тренутку Мариjа jе рекла „Христос васкрсе“ и сва jаjа у корпи су постала црвена.
Од давнина jаjа се фарбаjу разним боjама. Код домаћица на селу садржали су се обичаjи да се за фарбанjе користе разне биљке, почев од луковине, руjковине, вочка, коприве и других биљака.

Овога дана, као и на свако црвено слово, строго су забрањени радови у кући. Међутим, у неким крајевима људи вјерују да се воће најбоље калеми баш овог дана јер се "прими све што се тог дана накалеми”. Жене на оваj дан никако не смиjу да узму иглу у руке, jер се вјеруjе да ће им се на рукама поjавити пликови.
Не треба организовати никакво весеље, нити слушати музику, будући да jе ово наjтужниjи хришћански празник.
Такође се вјерује да на Велики петак не треба јести коприве, најстроже је забрањено пити вино, јер оно представља невино проливену крв Исуса Христа. У неким крајевима, људи су ујутру доносили воду са језера, како би се сви укућани умили водом, јер постоји вјеровање да ће то умивање однијети све болести из тијела. У стара времена девојчицама су родитељи под врбом на Велики петак везивали косу, како би брзо расла.
Такође се верује да ће дјевојке које на данашњи дан украду цвеће из црквене порте и ставе га под јастук у ноћи уочи Велике суботе сањати свог будућег мужа.
​Постоjи вјеровање да, ако данас оперете косу, цијеле следеће године вас неће бољети глава. На оваj празник ваља метлом мало помести кућу, а затим ту метлу бацити, како би са њом из куће изашло све зло.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 00:06