/ - PRINTSCREEN YOUTUBE
23/01/2022 u 07:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Босанске клепе

Клепе су нешто између "турских мантија“ и "италијанских равиола"

Данас вам представљамо босанске клепе, спој истока и запада. Клепе су нешто између "турских мантија“ и "италијанских равиола".

Права босанска кухиња је незамислива без клепа. Иако су изворно из Турске, временом се босанска верзија клепа усавршила и уздигла до властитог бренда – „балканских равиола“. Босна је одувијек била спој истока и запада, што се одразило и на босанску кухињу. Отуда се и за клепе може рећи да су нешто између турских мантија и италијанских равиола.

Састојци

Тијесто

500 г брашна

2 јајета

1 кашика уља

Надјев

500 г мљевене јунетине

1 главица црвеног лука

2-3 чена бијелог лука

1 кашика биљног зачина

Прелив

100 гр путера

1 кашичица алеве паприке

200 гр кајмака

100 гр павлаке за кување

2-3 чена бијелог лука

мало листа першуна

мало соли и бибера

Припрема

Миксати брашно, јаја, млаку воду, кашику уља и со, све док се добро не сједини. Оставити миксер и надаље мијесити руком све док се не добије тврђе глатко тијесто. Подијелити га на два дијела, премазати уљем, покрити фолијом и оставити да одмори на собној температури око пола сата.

Од меса, ситно исјецканог црног и бијелог лука, биљног зачина, соли и бибера припремити надјев за клепе. На брашњавој површини развити тијесто на 3-4 мм дебљине. Изрезати га чашом на кругове и у сваки ставити припремљени надјев од меса, преклопити тијесто и стиснути рубове прстима али најсигурније је и виљушком.

У дубљи лонац ставити посољену воду да проври и у њу стављати припремљене клепе. Кувати 10-ак минута док не испливају, што је знак да су куване. Вадити их из воде и ређати, најбоље у ватросталну посуду.

Уситнити бијели лук и мало першуна па помијешати са кајмаком и павлаком за кување. Прелити још вруће клепе и пажљиво их промијешати.  На крају загријати путер, додати кашичицу алеве паприке и кратко пропржити. Прелити по површини (прошарати) клепе и послужити их док су топле.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 07:00