06/02/2021 u 00:00 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Gorki med više cijene Rusi nego domaći kupci

Platežna moć našeg stanovništva je nažalost takva da kupac mora gledati gdje je jeftinije, a ne gdje je kvalitetnije. Svima preporučujem da je bolje uzeti i manju količinu, ali da je kvalitetniji med, jer će tako znati šta porodica konzumira. Stranci često ponavljaju da „što je gorko – to je i ljekovito”
Porodica Cimbaljević se bavi isključivo pčelarstvom od 1995. godine, članovi su Udruženja pčelara Grblja od njihovog nastanka. Uljanik im je smješten u Grblju, gdje se paša produžava i do decembra, kad počinje maginja, od koje imaju čuveni gorki med.
Za ovaj med posebno su zainteresovani Rusi koji, kako nam je Cimbaljević rekao, često ponavljaju da „što je gorko – to je i ljekovito”.
– Platežna moć našeg stanovništva je nažalost takva da kupac mora gledati gdje je jeftinije, a ne gdje je kvalitetnije. Svima preporučujem da je bolje uzeti i manju količinu, ali da je kvalitetniji med, jer će tako znati šta porodica konzumira. Korona je poremetila situaciju što se tiče promocije, a i 2020. godina je i što se tiče pčelarstva bila dosta loša. Mada naše mušterije znaju da nas pronađu, imali smo prodaje i od kuće, pa možemo reći da se nije osjetio pad – kaže Petar Cimbaljević.
Individualni poljoprivredni proizvođači iz tivatske opštine imaju priliku da uz pomoć lokalne samouprave promovišu svoje proizvode. Tako Cimbaljevići ujesen na štandovima na Trgu magnolija i Trgu od kulture prezentuju med i sve pčelinje proizvode.
– To je bio dobar znak da se skreće pažnja na domaću i kvalitetnu hranu, na domaće proizvođače, kako bi se okrenuli tim proizvodima da se što kvalitetnije hranimo a tako, nadam se, i da živimo – Cimbaljević.
Cilj kampanje je podrška domaćeg i autentičnog proizvoda iz tivatske opštine, ali i iz cijele Boke, što inače prati širu akciju Privredne komore sa porukom „Kupujmo domaće”. Cimbaljevići su redovni učesnici svih sajmova i bazara u Tivtu, ali i šire. Nadaju se da će se situacija sa koronavirusom stabilizovati jer kako kažu nedostaju im sajmovi zbog kontakta sa mušterijama koja na licu mjesta mogu da probaju njihove proizvode i uvjere se u kvalitet onoga čemu su se posvetili.
Cimbaljević kaže i da je gledajući društvene mreže primijetio veliku promociju, ali i potražnju, domaćih proizvoda.
Kod ove porodice iz grblja mogu se naći tri vrste meda: od pelina, šumski i od vrijeska koji je vrcan početkom oktobra. Pčelarska 2021. godina počela je krajem avgusta zbog toga što se tada pčele počinju pripremati za sledeću sezonu.
– Avgust se naziva pčelarska Nova godina, zato što se završavaju sve paše koje pčele mogu da koriste. Mi smo smješteni na lokaciji dijela Grblja gdje se paša produžava i do decembra, tako da je pčelarska Nova godina završena kad i ova naša.
T.V.




Za lošu pčelarsku sezonu „kriva” kiša
– Puno kišnih dana onemogućilo je pčele da rade. Temperatura takođe određuje cvjetanje, pa ako nema nektara, nema ni hrane za pčele, a onda ni nema ni meda. Prošle godine smo u drugoj polovina juna počeli sa medobranjem što nam je pogodovalo jer pčele selimo na Lovćen na pelim, nije bilo kao ranijih godina, možda jedno 30 odsto od količina iz prethodnih godina. zahvaljujući zalihama uspjeli smo da izađemo u susret potražnj mojih stalnih mušterija – kaže Cimbaljević
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 16:58