намирнице, илустрација / - PEXELS
23/05/2021 u 14:56 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Грицкалице, сокови и прерађене намирнице које лоше утичу на организам

Нутриционисти тврде да jе кључно да jедемо праве намирнице, у правоj количини у право вријеме

Правилна исхрана првенствено jе важна због доброг здравља. Нутриционисти тврде да jе кључно да jедемо праве намирнице, у правоj количини у право вријеме. То значи следеће: 4 до 5 оброка на дан (доручак, ручак, вечера + 1 до 2 ужине) али jе jако важно и да избјегавамо намирнице коjе лоше утичу на организам, а притом и гоjе, пише Блиц.рс.

Чипс

Грицкалице, слане и слатке, наjвише доприносе гоjењу! Пуне су масти коjе се претвараjу у шећере, а потом у сало. Имаjу високу калориjску вредност, а не ствараjу осјећаj ситости. Чипс jе направљен од три jедноставна састоjка: исецканог кромпира, уља и соли. Пун jе масноћа и рафинисаних угљених хидрата. Доказано jе да чипс jако пуно гоjи, зато jе боље да пробате са здравиjом алтернативом: ситно насјецкаjте кромпир, додаjте маслиново уље, мало морске соили и бибера и запеците у рерни на 200 степени.

Сокови

Када пиjемо сок, имамо утисак да ништа нисмо згријешили с озбиром на то да нисмо jели, али зашећерени сокови можда и наjвише гоjе. Не садрже никакве хранљиве састоjке, само "празне" калориjе. Осим што гоjе, повећаваjу ризик и од диjабетеса.

Прерађене намирнице

Сухомеснати производи и кобасице jесу примамљивог укуса, али треба jести намирнице коjе садрже биљна влакна, бета глукане, целулозу и пектин. Наjздравиjе би било да у хамбругер додате авокадо уместо сланине, да пицу направите са поврћем, а сендвич са хумусом.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 21:13