06/02/2021 u 00:00 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Hrpa hranljivog tla ograđena daskama, kamenom ili ciglama

Najbolje je da gredice budu visoke bar 45 sm, no one mogu biti i visočije, ako vam je teško saginjati se
Podignute gredice najbolji su način da vaš uzgoj stalno daje svježe povrće bez teškog kopanja, s minimalnim plijevljenjem i s cipelama bez blata, a idealne su za manje gradske vrtove.
Ideja o podignutim gredicama nastala je krajem 19. vijeka u Parizu, kao posljedica potrebe da se riješe sve veće količine konjskog izmeta koji je ostajao na ulicama iza zaprežnih kola. Parižani su gomilali izmet u svojim unutrašnjim vrtovima, gdje se balega prerađivala u male nasipe plodnog tla.
Moderna podignuta gredica je hrpa hranljivog tla i komposta koja je podignuta iznad tla i ograđena najčešće prirodno tretiranim obrubnim daskama ili željezničkim pragom pričvršćenim kolcima. Takođe se može koristiti kamenje, cigle i pločice.
Da biste pripremili zemljište, najprije izravnajte tlo da biste bili sigurni da je gredica stabilna. Iskopajte nepoželjne biljke, tretirajte ih čajem od ljutih papričica ili ih malčirajte. Ako ima mnogo korova, cijelo područje prekrijte debelom agrofolijom, što će spriječiti nicanje korova na puteljcima između gredica.
Za najbolji urod postavite gredicu na mjesto gdje ima najviše svjetla, formirajući okolna stabla i grmlje koji prave neželjenu sjenku. Najbolje je da gredice budu visoke bar 45 cm, no one mogu biti i visočije, ako vam je teško da se saginjate. Sredina gredice treba da bude na dohvat ruke sa svih strana, kako biste mogli da radite, a da ne gazite po supstratu. Dužina može biti po sopstvenoj želji, samo treba voditi računa da vam ne bude naporno da hodate oko nje.
Moguća je i varijacija tradicionalne gredice –ako u bašti postoji čvrst zid, postavite gredicu u obliku trougla naslonjenu na taj zid, kako biste najbolje iskoristili prostor koji vam je na raspolaganju. Potrebno je pomoću libele provjeriti da li je tlo ravno, a potom ispunite gredicu kompostom, pomiješanim sa prirodnom pjeskovitom zemljom i glinušom, uz lagano tapkanje.
Kada gredice koristite za sadnju povrća, plodored je lakši kada imate po četiri gredice – za krompir, mahunarke, krstašice i korjenasto povrće, uz godišnje rotiranje položaja. Da bi se održala plodnost tla, gredicu prekrijte svježim kompostom. Po tlu ne bi smjelo da se gazi, kako bi ono ostalo lagano i dovoljno rsterito za obrađivanje ručnim alatom, kao što je lopatica.
M.D.P.


Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 21:14