13/02/2021 u 00:00 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kozje mlijeko sve popularnije

Proizvodnja i prodaja mlijeka, mesa ili sira može donijeti značajnu zaradu u vrijeme kada kvalitet ovih proizvoda postaje sve poznatiji
U Crnoj Gori, pa i barskoj opštini, poslednjih godina došlo je do znatnog zaokreta u odnosu prema kozama i kozarstvu, pa je proizvodnja kozjeg mlijeka i mesa sve značajniji izvor prihoda mnogih porodica. Često su u narodu znali reći da je „koza sirotinjska krava”, misleći pritom na jednostavnost njenog uzgoja, i na više proizvoda koje koza može dati svakoj porodici. Proizvodnja i prodaja mlijeka, mesa ili sira može doneti značajnu zaradu, u vrijeme kada kvalitet ovih proizvoda postaje sve poznatiji.
Kozar iz Mrkojevića, Reka Ličina, kaže da uzgoj koze i njenih mladih zahtijeva vrlo malo ulaganja, a zauzvrat se dobije kvalitetno i zdravo jareće meso, mlijeko, sir.
– Kozje mlijeko se zbog brojnih ljekovitih svojstava svrstava u najzdravije namirnice na svijetu. Godinama se osim u ishrani koristi kao lijek za bolesti poput bronhitisa, suzbijanje alergija, jačanje imuniteta, liječenje i jačanje pluća. Često se tvrdi da kozje mlijeko ima poseban ukus ili miris. To se dešava samo ako nema posebnih prostorija, ili one ne zadovoljavaju higijenske uslove, a može da utiče i način ishrane. Koza ima oko 300 biljaka na jelovniku, i može se desiti da mlijeko ima miris biljke koju koza uzima u ishrani, jer se ona kreće slobodno i hrani u prirodi. Ono što je posebno važno je da koza rijeko oboljeva, i da se njeno mlijeko može koristiti u neprerađenom stanju i bez kuvanja - kaže on.
Dodaje da kozje mlijeko ima zdravstvene prednosti u odnosu na kravlje mlijeko, a to dolazi od činjenice da koze jedu koru biljaka i drveća, jedu sitno lišće i druge biljne vrste koje krave ne jedu. Ličina dodaje da je isplativost još veća ako se uz gajenje koza razmotri mogućnost prodaje jaradi.
– Plodnost koze zavisi od vrste, ali je to u proseku oko 1,8 jaradi po kozi, pa se njihovom prodajom za dalji uzgoj ili meso može ostvariti solidna zarada. Kozje meso je zdravija alternativa govedini i piletini, jer sadrži manje kalorija, masti i holesterola. Pored kvalitetnog dimljenog mesa najveći kvalitet posjeduje meso od škopljenih jarčeva. Kozje meso je približno kvalitetu mesa divljači. Takođe, njihovo đubrivo je jako preporučljivo, posebno u povrtarstvu - kaže on.
D.S.




Koza daje 600 do 800 litara mlijeka godišnje
– Vrijednost mlijeka dolazi od različitih biljaka, koje inače i sakupljamo i koristimo u narodnoj medicini. Koze brste teško dostupne biljne vrste, dok će krava pasti travu, ili većinom tek par vrsta biljaka koje se nađu na livadi. Kozje mlijeko je neprocijenjivi lijek iz prirode. Koza ne traži neku specijalnu ishranu, jer se može držati i na manjem prostoru. Gotovo da svaka porodica može držati jednu ili dvije koze. Treba znati da koza daje od 600 do 800 litara milijeka godišnje - kaže on.




Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 10:22