13/02/2021 u 00:00 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mladim proizvođačima neophodna pomoć

Otvorili smo kancelariju u Bijelom Polju radi uspostavljanja servisne podrške poljoprivrednim proizvođačima i nezaposlenima sa evidencije ZZZ CG. Pružali smo savjetodavne usluge svim zainteresovanim licima u skladu sa agroanalizom – kaže Mladen Španjević
Poljoprivreda predstavlja najznačajniji izvor prihoda posebno stanovništva sjevernog regiona, čije su mogućnosti ograničene kada je u pitanju ostvarivanje alternativnih prihoda. Međutim, Crna Gora ne iskorišćava svoje poljoprivredne proizvodne potencijale u dovoljnoj mjeri, ocijenio je Zihno Omerović, izvršni direktor,,Zelene doline Potkrajci ”.
Ova nevladina organizacija je realizovala projekat „Servis podrške mladim poljoprivrednicima iz sjevernog regiona”, uz podršku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, koji je pokazao da je pomoć mladim poljoprivrednicima neophodna.
– Kao jedan od ključnih sektora crnogorske ekonomije, poljoprivreda predstavlja najznačajniji izvor prihoda posebno stanovništva na sjeveru države. Preovlađuje proizvodnja za potrošnju u domaćinstvima (naturalna proizvodnja) i za direktnu prodaju na pijacama, dok je komercijalna tržišna proizvodnja, izuzev za neke proizvode, na dosta niskom nivou – kaže Zihno Omerović, koordinator projekta. On je sa svojim asistentom Mladenom Španjevićem, predstavio rezultate projekta čiji je cilj bio, kako su naveli, da se građanima Opštine Bijelo Polje, prezentuju svi benefiti bavljenja poljoprivrednom proizvodnjom, sa posebnim akcentom na mlade ljude koji su zainteresovani da se profesionalno angažuju u toj veoma važnoj privrednoj oblasti za sve stanovnike sjeverne regije. Kako je saopšteno, uočeno je da je sektor poljoprivrede nedovoljno atraktivan mladim ljudima, vrlo često zbog toga što oni o ovom sektoru nemaju dovoljno informacija u pogledu procijenjenih godišnjih prihoda.
– Najvažnije informacije koje nedostaju poljoprivrednicima, naročito mlađe starosne dobi, su one o potrebama tržišta, o strukturi proizvoda za kojima postoji potrebe za uvozom. Upravo bi u tom pogledu mladi trebalo da se opredjeljuju prilikom opredjeljivanja šta će proizvoditi i u tom pravcu planirati održivo bavljenje biznisom na duže staze čemu se doprinosi kroz ovaj projekat – navodi Omerović.
Projektni tim je organizovao okrugli sto, na kojem su učestvovali predstavnici Sekretarijata, poljoprivredni proizvođači i predstavnici civilnog sektora. Opšta je preporuka da postoje svi neophodni preduslovi za povećanje poljoprivredne proizvodnje, ali uz adekvatnu podršku resornog ministarstva i opštinskih službi – zaključak je okruglog stola.
M.N.




U direktnoj komunikaciji
Nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji sa opštinskim Sekretarijatom za poljoprivredu i ruralni razvoj, izrađena je Agroanaliza, i za ovu priliku je angažovan agronom Mirko Drobnjak.
– Otvorili smo kancelariju, u hotelu „Bijela Rada”, u Bijelom Polju, sa ciljem uspostavljanja servisne podrške poljoprivrednim proizvođačima i nezaposlenima sa evidencije ZZZ CG i pružali smo savjetodavne usluge svim zainteresovanim licima, u skladu sa Agroanalizom i sa preporukama, i to svakog radnog dana u trajanju od četiri sata. Takođe, u toku realizacije projekta, organizovali smo deset javnih tribina i to na ruralnom području Opštine Bijelo Polje, odnosno, u mjesnim centrima, na kojima je prisustvovalo oko 100 poljoprivrednih proizvođača. Oni su u direktnoj komunikaciji sa članovima projektnog tima, informisani i imali su priliku da dobiju primjerke Agroanalize, sa preporukama – kazao je asistent na projektu Španjević.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 04:11