/ -SHUTTERSTOCK
10/08/2024 u 15:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Originalni recept za kiš loren

Jelo koje je opčinilo cio svijet

Sastojci za koru:

260 g višenamjenskog brašna

1 kašičica soli

150 g hladnog neslanog putera, isječenog na male kockice

60 ml ledeno hladne vode

Za fil:

4 velika jaja

120 g creme fraiche (za zamjenu možete koristiti krem sir, kiselu pavlaku, maskarpone sir, punomasni grčki jogurt)

120 ml punomasnog mlijeka

180 g slanine isječene na trake

100 g narendanog punomasnog sira

¼ kašičice soli

1 kašičica svježe mljevenog crnog bibera

1 prstohvat rendanog muskatnog oraščića

Priprema:

Korak 1: napravite koru

Pomiješajte brašno, so i puter i mijesite dok ne dobijete mrvičastu konzistenciju i dok se komadići putera veličine graška i dalje ne vide. Dodajte vodu, jednu po jednu supenu kašiku, i miješajte dok se tijesto grubo ne sjedini u kuglu; nemojte pretjerano miješati. Dodajte još malo vode tijesto previše mrvljivo/suvo. Umotajte tijesto u plastičnu foliju i ohladite najmanje 30 minuta u frižideru.

Podmažite i pobrašnite okruglu tepsiju prečnika 23 cm. Prebacite tijesto na pobrašnjenu radnu površinu i razvucite ga u krug od 31 cm. Prebacite koru u tepsiju. Isjecite višak kore koji visi preko ivica i savijajte ivice (opciono). Donji dio kore izbockati viljuškom, da se ne bi "naduvala" pri pečenju. Stavite tepsiju u frižider dok pripremate fil(sledeći korak). Prethodno zagrijte rernu na 180°C sa rešetkom u sredini.

Korak 2: napravite fil

U tiganju pržite trake slanine 3 minuta, dok ne budu porumeni (ali da ne bude previše braon). Ocijediti na papirnom ubrusu. Izvadite tepsiju iz frižidera i na koru ravnomjerno rasporedite trećinu slanine i trećinu narendanog sira.

Umutite jaja, creme fraiche, punomasno mleko, 1/4 kašičice soli, 1/2 kašičice crnog bibera i muškatnog oraščića. U smjesu dodajte trećinu isjeckane slanine i drugu trećinu narendanog sira. Koru preliti pripremljenim filom. Pospite ravnomjerno ostatkom slanine i ostatkom sira (poslednje trećine). Pospite preostalim biberom.

Pecite oko 45-55 minuta. Izvadite iz rerne kada kora počne da dobija zlatnu boju – sredina će biti lagano naduvana, ali će splasnuti kako se kiš bude hladio. Prebacite kiš na rešetku za hlađenje i ostavite da se ohladi najmanje 15 minuta prije serviranja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 14:57