Подварак са царским ребрима / - FOTO: SHUTTERSTOCK
12/01/2022 u 06:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Подварак са царским ребрима

Нема сумње да jе избор меса – димљених царских ребара за подварак наjбољи

Право jе вријеме да се на нашоj трпези нађе ово типично зимско jело. Нема сумње да jе избор меса – димљених царских ребара за подварак наjбољи. Уколико желите, умјесто ребара у подварак можете додати пилетину, свињски врат или лијепе свјеже или продимљене кобаjе.

Састоjци:

1 главица киселог купуса до око 2 кг

1 кг димљених царских („шпиц“) ребара

2 главице црног лука

3-4 чена бијелог лука

2 кашике слатке алеве паприке

3-4 листа ловора

4-5 кашика масти

10-ак зрна бибера

Припрема:

Корак 1: Царска или, како их многи зову „шпиц ребра“ опрати и исјећи. Нека величина поjединачних комада буде прилагођена потребноj количини меса за jедну особу (порциjу).

Корак 2: У већоj шерпи на 2 кашике масти пропржити исјецкан црни лук, додати исјечена ребра и налити воду коjа неће прећи изнад половине меса. Поклопити шерпу и кувати (динстати) ребарца 20-ак минута на средњоj темпаратури. На краjу, све склонити са ватре, издинстано месо извадити, с тим што сафт и масноћа остаjу у шерпи.

Корак 3: Главицу купуса опрати, а уколико jе прекисео у неколико вода. Изрезати га на шире „резанце“, и додати алеву паприку, ловор, исјецкан бијели лук, бибер у зрну, 2 дл топле воде и 1 кашику масти. Купус пребацити у шерпу у коjоj су се кувала ребра и уз мијешање варjачом динстати га на средње jакоj ватри (око 30 минута) све док купус не омекша.

Корак 4: Овако издинстан купус ставити у тепсиjу, jош боље у земљани суд ако имате, па царска ребра „потопити“ - ушушкати у купус. Пећи у загриjаноj рерни на 170 C око сат и по. Прави подварак не смије да буде водњикав и зато купус у рерни мора да уври и изгуби сву текућину (подразумијева се да треба водити рачуна да не остане прерано без текућине па због тога загори). 20-ак минута пред краj печења помијешати са купусом 2 кашике пиринча коjи покупи вишак течности.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 02:27