20/02/2021 u 00:00 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Proizvodnja znatno jeftinija

Da bi ste počeli sa biodinamičkom proizvodnjom potrebno je da najprije dođete do spoznaje da je hran
Da bi ste počeli sa biodinamičkom proizvodnjom potrebno je da najprije dođete do spoznaje da je hrana osnova života, ona je naša svakodnevna potreba i upravo smo onakvi ljudi kakvu hranu jedemo. Pa zašto onda ne proizvoditi najbolje moguće. Nakon toga treba proći osnovne kurseve koji nas prvenstveno približavaju pojmu holističkog upravljanja i onda se jednostavno odvažiti i početi.
–Svaki početak je težak, pa tako i ovaj, bezbroj puta će se čovjek naći u situaciji kada poželi posegnuti za nekim hemijskim sredstvom, ali važno je da se istraje, dozvoliti biljkama i zemlji da se oporave, uđu u neki svoj ritam i razviju vlastiti eko–sistem. Isto tako neophodno je posvetiti mnogo vremena svojoj proizvodnji, djelovati preventivno, opažati promjene koje se događaju i smanjiti kurartivne mjere na minimum, savjet je mr.sci. Dijane Posavec, direktorice Centra „Dr Rudolf Štajner”, Donji Posavec u Hrvatskoj, vodećem regionalnom centru za biodinamičku proizvodnju i obuku.
Posavec ističe da ukoliko želite da se bavite biodinamikom kroz sertifikovanu proizvodnju, prvi korak je ulazak u ekološku kontrolu.
–Nakon tri godine prelaznog perioda izrađuje se plan prelaska na biodinamičku poljoprivredu i prolazi se proces dvogodišnje certifikacije do Demeter znaka (krovna međunarodna organizacija za biodinamičku poljoprivredu). Ako želite da proizvodite na biodinamički način za sebe (bez potrebe za licenciranjem), tada je to jednostavnije, ali metode i principi uzgoja su isti. Nabavku biljaka i ostalih potrebnih materijala obavljate sami, naglašava Posavec.
U biološko dinamičkoj poljoprivredi traži se veći angažman čovjeka, on mora da prati ritam koji mu nameće priroda, da joj se prilagođava i da ne pokušava da je na silu i forsiranjem podvrgne svojim željama.
–Ovaj oblik poljodjeljstva zahtjeva stalno prisustvo čovjeka, mnogo fizičkog rada i pravovremenu reakciju na zbivanja u gazdinstvu. Ono što je potrebno jednom gazdinstvu ono samo proizvodi, SVE - od komposta, sjemena, zaštite ili pripravaka za proizvodnju. Znači, osim minimalnih uslova koje mora zadovoljiti kako bi nabavio početno ekološko sjeme, sve ostalo proizvođači rade sami. Troškovi ovakve proizvodnje su uvelike niži od klasične konvencionalne. Proizvođač hrane, odnosno poljoprivrednik, kroz svoj finalni proizvod ne odgovara samo zakonima kojih se mora pridržavati u svojoj proizvodnji, već i samom konzumentu te hrane. Hrana proizvedena na ovaj način nije samo nešto čime ćete napuniti želudac i utažiti glad, već je ona i lijek, jer se njome daje jedna nova dimenzija kvalitete, poručuje dr sci. Posavec.
M.D.Popović




Nadstandard ekološkom uzgoju
Na sjeveru Hrvatske postoji nekoliko udruženja biodinamičkih proizvođača, kao i oko 6000 registrovanih ekoloških proizvođača, okupljenih u razne udruge i saveze. Da bi neko bio licencirani biodinamički proizvođač, prije svega mora biti ekološki licenciran najmanje 3 godine. U Hrvatskoj je 7,18% obrađenog zemljišta u ekološkoj proizvodnji, a biodinamički način uzgoja predstavlja nadstandard ekološkom uzgoju.


Besplatni preparati za polaznike kursa
– Mi u određeno doba godine, prema uputstvima u „Sjetvenom priručniku”, beremo biljke koje su potrebne za izradu biodinamičkih preparata. Za nabavku rogova imamo dozvolu Veterinarskog instituta Zagreb jer se to tretira kao manipulacija kafilerijskim otpadom. Sve ostalo učite na edukacijama. No, pošto je Centar dr Rudolfa Štajnera nacionalni centar, mi svima onima koji su prošli naše edukacije dajemo ove preparate besplatno, objasnila nam je Dijana Posavec.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 03:34