/ -BE_STASYA/PIXABAY
16/07/2024 u 14:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Sassy voda osvježenje za ljetnje dane

Već nekoliko sezona jedan od najpopularnijih ljetnjih napitaka je Sassy voda. Riječ je o, na prvi mah, jednostavnom, ali vrlo aromatičnom i osvježavajućem napitku.

Naziv nosi po svojoj izumiteljki, nutricionistkinji Sintiji Sas. Ona je osmislila ovu kombinaciju i promovisala je kroz takozvanu Sassy dijetu.

Naime, Sintija tvrdi da kombinacija limuna, krastavca, mente i đumbira umiruje probavni trakt i sprečava nadutost.

Ona preporučuje da se voda pripremi naveče, kako bi sastojci otpustili vrijedne tvari prije nego što je počnete piti.

Ova voda gotovo nema kalorija, a ima velike benefite, na prvom mjestu hidriranje organizma, a ova četiri sastojka su magična kombinacija.

Dok se još nije znalo za vitamine i koliko su korisni za zdravlje, limun je korišten kao lijek. Limun je jedna od najkorisnijih namirnica na našoj planeti i štiti od velikog broja bolesti.

Pun je nutrijenata, sadrži vitamine C, A, B1, B6, kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor, mangan. Povoljno djeluje na rad jetre, crijeva, želuca, imunog, nervnog i kardiovaskularnog sistema.

Đumbir je takođe biljka koja ima brojne benefite na ljudsko zdravlje, ali treba da se oprezno koristi, pogotovo kada je riječ o onima koji imaju zdravstvene probleme.

Krastavac će napitku dati osvježavajuću notu sa prepoznatljivim ukusom. Poznat je i po visokom udjelu vode u sebi zbog čega hidrira kožu i organizam.

Menta je široko rasprostranjena kao čaj i začinska biljka, tako da će ovu vodu začiniti i dati joj osvježavajući miris mentola.

Preporuka je da se po jedna čaša pripremljene vode pije prije svakog većeg obroka, dok se ostatak može popiti tokom dana, po potrebi. Ljudi koji inače imaju problema sa želucem ili crijevima mogu početi i s manjom količinom. Za najbolje rezultate potrebno je vodu piti kontinuirano tri do pet dana, a onda po potrebi opet nakon sedam do deset dana pauze.

Ono o čemu posebno treba voditi računa jesu trudnoća i dojenje. U ovim slučajevima Sassy voda se nikako ne preporučuje. Takođe, ne preporučuje se ni ljudima koji imaju kamenac u žuči. Još jedna grupa koja ne bi trebalo da pije Sassy vodu su dijabetičari, jer se smatra da đumbir može pretjerano spustiti šećer u krvi.

Recept

SASTOJCI: 2 litra filtrirane vode, 1 srednji krastavac, 1 srednji limun, 10 listova mente, komadić korijena đumbira

PRIPREMA: Krastavac i limun dobro oprati, a zatim narezati na što manje ploške. Đumbir nasjeckati na što sitnije komadiće. Pomiješati sve sastojke i staviti u frižider. Ovako pripremljen napitak ostaviti u frižideru preko noći, kako bi se ispustile sve arome i ljekoviti sastojci. Sljedeće jutro procijediti napitak i piti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
07. septembar 2024 21:31