Šveđanin pomjera granice / GETTY IMAGES-FOTO: IAA
05/08/2024 u 22:38 h
Todor BrajkovićTodor Brajković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Duplantis opet srušio svjetski rekord

Šveđanin je iz trećeg pokušaja na 6,25 metara uspio da preskoči letvicu i tako je posle samo tri mjeseca popravio sopstveni i svjetski rekord

Atletska takmičenja na "Stadionu Francuska" pred više od 80.000 gledalaca večeras je obilježio Šveđanin Armand Duplantis, koji je deveti put oborio svjetski rekord u skoku s motkom, nakon što je prije toga rutinski odbranio zlato iz Tokija. Šveđanin je iz trećeg pokušaja na 6,25 metara uspio da preskoči letvicu.

Srebrnu medalju osvojio je Sem Kendriks iz SAD a bronzu Emanuil Karalis iz Grčke, sa preskočenih šest metara.
Amerikanka Valeri Olman je uspjela da odbrani zlatnu medalju iz Tokija 2020. godine u bacanju diska. Ona je bila neprikosnovena tokom čitavog finala. Bacala je disk dva puta preko 69 metara, a pokušajem u četvrtoj seriji je postavila prvi rezultat i obezbijedila zlatnu medalju, još jednu posle one iz Tokija. Najbolji hitac je Olman izvela u četvrtoj seriji, kada je bacila disk 69.50 metara. Bilo je zanimljivo i u borbi za preostale dvije medalje. Bin Feng je osvojila srebrnu medalju za Kinu ispred Sandre Elkasević samo zbog toga što je manje puta napravila prestup.

Kineskinja i Hrvatica imale su identičan rezultat od 67.51 metara, ali Feng nije prestupila nijednom, dok je Elkasevićeva to učinila četiri puta. Hrvatici je ovo, inače bio najbolji rezultat u sezoni, a ostaće na dvije zlatne medalje sa Olimpijskih igara.

Beatris Čebet olimpijska je pobjednica trke na 5.000 metara u vremenu 14:28,56. Posle nje stigla je zemljankinja Fejt Kipjegon sa sekundom i četiri stotinke kašnjenja. Ipak, ona je izgubila srebro zbog povlačenja Etiopljanke Gudaf Cegaj za dres, pa je Holanđanka etiopljanskih korijena Sifan Hasan "uskočila" na njeno mjesto prolaskom kroz cilj za 14:30,61. Postolje je potom popunila Nađa Batokleti, koja je ostvarila državni rekord Italije  – 14:31,64.

Britanka Kili Hodgkinson osvojila je titulu olimpijske šampionke u trci na 800 metara. Ona je do zlata stigla u vremenu 1:56,72, ostavivši iza sebe Etiopljanku Tsige Dugumu (1:57.15) i bronzanu Meri Mora iz Kenije (1:57.42).

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 01:19