Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

IZVJEŠTAJ OMBUDSMANA ‘‘DANA‘‘ ZA APRIL 2021. GODINE

DOBIJENA JEDNA ŽALBA

Ombudsmanu ''Dana'' obratila se 24. aprila 2021. godine porodica Z.K., povodom teksta ''Кašćelan i tjelohranitelji uhapšeni, ostali pobjegli'', koji je objavljen u ''Danu'' istog dana, dakle 24. aprila. (Koristimo inicijale, što ćemo činiti u cijelom tekstu, kako bi sе i na ovom mjestu zadovoljio princip pretpostavke nevinosti). U svom obraćanju, za koje se suštinski nije moglo reći da li se radi o žalbi ili o reagovanju, dok u formalnom smislu ono nije moglo imati formu žalbe, porodica je kazala da se iz pomenutog teksta može zaključiti da je jedan od trojice ponovo uhapšenih, Z.K., jedan od tjelohranitelja Slobodana Kašćelana, što je, po njima, notorna neistina.''Zbog objektivnog informisanja i poštovanja porodičnog i ličnog dostojanstva obavještavamo Vas da Z.K., nikada nije bio ničiji tјelohranitelj niti je bio uključen u bilo kakve nelegalne, a kamoli kriminogene aktivnosti niti je bilo kada bio povezan sa licima iz navedenog miljea'', saopštila je porodica, zamjerajući zbog konstantnog objavljivanja punog imena i prezimena, bez poštovanja prezumcije nevinosti.

   U obraćanju ombudsmanu, porodica je dalje kazala: ''Zbog objava u medijima vezanim za optužbe koje se stavljaju na teret članu naše porodice Z.К., kao porodica smo zatečeni jer o tome nije ponuđen do sada niti jedan dokaz, a radi se o čovjeku koji je pošteno i savjesno obavljao preduzetnički posao i nikada nije dolazio u sukob sa zakonom, a o njemu najbolje govore njegov dosadašnji rad i ugled koji je kao izuzetno častan i pošten čovjek uživao od strane društvene zajednice u kojoj živi.

   Medijski natpisi o njegovom lišavanju slobode tendenciozni su i mogu biti usmjereni jedino u cilju da se jedan čovjek stigmatizuje i uruši njegov lični integritet, profesionalni ugled, i ukalja čast njegove porodice. Ovo posebno iz razloga što je naša porodica, porodica intelektualaca koji su čitav život posvetili unapređenju i nadogradnji ove države'', saopštila je u reagovanju (žalbi) porodica, naglašavajući da ''konstantno objavljivanje  punog imena Z.K. u negativnom kontekstu i dovođenje u vezu sa organizovanim kriminalom, vrijeđa porodicu, posebno uznemirava troje maloljetne djece što se može odraziti na njihov dalji psihički i emocionalni razvoj i nanosi nam konstantan dodatani bol''.

    Na kraju opširnog obraćanja ombudsmanu,  porоdica Z.K. je poručila: ''Iako smo šokirani i povrijeđeni zbog cjelokupnog slučaja, nadamo se da će ubuduće novinari imati senzibilitet, da ove i slične objave ovakvog tipa ne smiju biti izrečene bez adekvatne provjere i nespornih dokazanih argumenata. Dužni smo da informišemo javnost da je svako ovakvo senzacionalističko prenošenje informacija, kršenje prezumcije nevinosti, stvaranje atmosfere pritiska na državne organe i svojevrsno obmanjivanje javnosti. Zbog navedenog  ne možemo da se otrgnemo osjećaju da je Z.K. kolateralna šteta u ovom slučaju, u kome se prava pojedinaca krše do neslućenih razmjera. Koristimo priliku da još jednom pozovemo medije da ne objavljuju netačne i neprovjerene informacije i pozivamo sve medije na uzdržanost i dosljedno poštovanje prezumpcije nevinosti''.

   Na navedeno obraćanje porodice Z.K., ombudsman je odgovorio 5. maja 2021, a njegov ogovor dajemo integralno:

''Poštovani,

Primio sam Vašu pritužbu od 24. aprila 2021. godine, koju ste tako nazvali u propratnom dijelu mejla, odnosno reagovanje, kako ste naslovili cjelokupni tekst upućen meni. Zahvaljujem na izuzetno korektnom načinu obraćanja.

Navedena terminološka neujednačenost, ali mnogo više sadržina teksta kojim ste mi se obratili, nametnuli su zaključak da od ombudsmana ''Dana'' nijeste tražili reakciju u vidu donošenja odluke, već da ste htjeli, nezadovoljni načinom na koji je pomenut član Vaše porodice Z.K. u tekstu ''Кašćelan i tjelohranitelji uhapšeni, ostali pobjegli'', da skrenete pažnju da se to ne ponavlja. (Koristim inicijale, kako bi sе i na ovom mjestu zadovoljio princip pretpostavke nevinosti). Na neki način to ste i saopštili kroz riječi da se nadate da će ''ubuduće novinari imati senzibilitet, da ove i slične objave ovakvog tipa ne smiju biti izrečene bez adekvatne provjere i nespornih dokazanih argumenata'', ne misleći tu, očevidno, samo na ''Dan''. Ali i da ste zatražili donošenje odluke, nju ombudsman ni bi mogao donijeti, jer Vašom pritužbom (reagovanjem) nijesu zadovoljeni formalni uslovi predviđeni Poslovnikom o radu zaštitnika prava čitalaca ''Dana'', što za sobom povlači odbacivanje žalbe. Još je jasnija situacija, za slučaj da ste obraćanje usmjerili kao reagovanje, jer bi ono bilo u isključivoj nadležnosti redakcije i uredništva ''Dana''.

   Kako se sve, međutim, ne bi završilo na odbacivanju Vaše pritužbe, na što striktno obavezuje navedeni Poslovnik, i što je i konkretni ombudsmanov potez u ovom slučaju, iz poštovanja prema Vama i osjećaja lične odgovornosti, dobijeni mejl proslijedio sam istog dana kada ste ga i uputili autorki osporenog teksta. U razgovoru sa njom i nadležnim urednikom, još sam jednom ponovio svoj svakodnevni i beskompomisni stav o potrebi strogog i dosljednog poštovanja pretpostavke nevinosti. Već sjutradan u jednom od tekstova, kada govorimo o članu Vaše porodice Z.K, upotrijebljeni su inicijali, da bi sa takvom praksom bilo i nastavljeno, iako moram reći da upotreba inicijala nije propisana kao obavezujuća Kodeksom novinara/novinarki Crne Gore.

   Iako za žalbe za koje postoji poslovnički razlog za odbacivanje, ne postoji obaveza njihovog razmatranja, pa samim tim ni izjašnjavanja uredništva, za stav sam se ipak, obratio uredništvu ''Dana''. Izjašnjenje sam u predviđenom roku dobio od v.d. pomoćnika glavnog i urednika ''Dana'' Mitra Rakčevića, sa kojim Vas integralnog upoznajem: ''Pritužba porodice Kažič, potpuno je neosnovana obzirom da je ispoštovan Kodeks novinara/novinarki. Vođeno je računa da se ne prekrši prezumpcija nevinosti, tako što je korišćena riječ "osumnjičeni". Takođe, nijesu prekršeni etički standardi ni prilikom objavljivanja imena i prezimena, jer je taj podatak javno saopšten na pres konferenciji Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore. Dnevni list ''Dan'' će, shodno odredbama  Kodeksa, tačnije njegovog načela 9 i odgovarajuće smjernice, ovaj slučaj pratiti kontinuirano i do kraja informisati javnost o njemu, uključujući i eventualnu obustavu postupka'', stoji u Rakčevićevom izjašnjenju.

   Polazeći od svoje isključivo medijatorske pozicije, ombudsman ''Dana'' vjeruje da će porodica Kažić shvatiti da u svemu nije postojalo nikakve loše namjere, a da će se novinari i urednici, pored svog neospornog nastojanja da budu etični u izvještavanju, i dodatno potruditi da u svojim tekstovima maksimalizuju realizaciju svih etičkih načela, a naročito principa, ne samo etičkog: ''da je svako nevin dok se ne dokaže suprotno'', kazao je ombudsman u svom odgovoru porodici Z.K.

   U ime porodice, ombudsmanu je 16. maja zahvalila B.K., čije obraćanje ombudsmanu, takođe, prenosimo integralno:

''Poštovani gospodine Jovićeviću, 

Detaljno sam pročitala vaš odgovor, i obrazloženje. 

Shodno vašem pozivu, koji u osnovnom značenju predstavlja osobu koja ima "sluh za narod" u cilju zaštite ljudskih prava, najljubaznije vam se zahvaljujem na izuzetno korektnom odnosu u ispunjavanju svrhe vašeg poziva. 

Zahvaljujem vam se još jednom i na ličnom stavu i preduzetim koracima ka ispunjavanju stavova etičkog odnosa u izvještavaju i informisanju građana. 

Što se tiče upotrebe inicijala, koja nije propisana kao obavezujuća Kodeksom novinara/novinarki Crne Gore, sadašnje iskustvo nam je pokazalo da pojedini mediji baštine taj kodeks, uprkos tome što nije propisan, a pojedni mediji baštine potpuno suprotno.  

Svakako, smatram da mi kao društvo ne dosežemo nivoe razumijevanja osnovnih  ljudskih prava i sloboda, baš kao ni pristup izvještavanju i kreiranju senzacije od vijesti koje trebaju da budu informativnog karaktera.

 Što se tiče pres konferencije koja se uzima kao osnov izvještavanja,  smatram da i ona predstavlja senzacionalističko obraćanje upitno sa aspekta poštovanja medjunarodnih propisa o ljudskim pravima. Gledano sa tačke proevropski orijentisanog građanina ostavlja utisak visoke uznemirenosti, kako zbog odsustva etičnosti, tako i zbpg visokog prisustva senzacionalnosti u obraćanju građanima.  

Molim vas da razumijete stepen moje građanske zabrinutosti, jer sam potpuno apolitična osoba, te svoje stavove mogu da iznesem kao slobodna građanka, pozdravljajući nešto što je pozitivno i kritikujuću nešto što ne doprinosi demokratskom razvoju društva.  

Jos jednom se zahvaljujem na korektnom pristupu i reagovanju'', kazala je u svom odgovoru ombudsmanu ''Dana'', B.K.

Ombudsman ''Dana''

Ilija Jovićević

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 22:06