Истакнута правила понашања на игралишту / Срђан Бољевић
27/04/2021 u 12:19 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Лопта непожељна у парку у Подгорици

Необична правила понашања на игралишту у Забјелу
Главни град нема правилник о изградњи, садржају и опремању дјечјих игралишта али у последње вријеме постављају табле са препорученим правилима коришћења и боравка у парку. Тако рецимо када дијете са лоптом крене у недавно изграђени парк на Забјелу, родитељи га морају опоменути јер је та играчка забрањена на овој површини. Уколико жели да поједе ужину или воће не може ни то јер је конзумирање хране у парку забрањено. На табли на улазу има још истакнутих забрана за које није јасно ко их контролише јер редара нема.

Из Зеленила на чијем је челу Даца Поповић кажу да су ова правила понашања ствар опште културе.

– Парк је подијељен у зону за спорт и рекреациjу, дjечjу и зону за псе. У парку је полигон намиjењен за игре са лоптом, па ова врста игре ниjе предвиђена у осталим зонама. Што се тиче забране пењања уз тобоган, свjедовци смо да због неправилног коришћења долази до повреда. Вожња бицикала унутар парка jе забрањена због безбjедности. Логично је да у простору коjи jе намијењен за спорт конзумирање хране за наjмлађе може бити опасно – кажу из Зеленила.

Они истичу да се игралишта граде у складу са правилима струке, те да пројекте раде пеjзажне архитекте, а користе се справе сертификоване од стране надлежних органа.

Архитекта Павле Поповић не схвата због чега дјеци бране да носе лопту кад је то слободан простор.

– Није логично дјеци забранити да носе лопту. Све што је забрањивање у мањем узрасту је негативно, даје супротан ефекат – каже Поповић.

Становник овог дијела Забјела Петар Копривица сматра да су прописана правила која немају пуно везе са реалношћу.

– Jасна jе потреба да постоjе одређена правила понашања, али се стиче утисак да jе неко из кабинета одредио правила, а да ниjе изашао на терен. Надамо се да ће са другом фазом парка многи пропусти бити надомjештени и да ће све имати више смисла – каже Копривица.

Велимир Влаховић професор физичког каже да је најпожељније да дјеца што више времена проводе у природи, уз спортске активности.

– Није ми јасно због чега је забрањена храна, али вјероватно јер немарни родитељи праве смеће. Лопта је забрањена вјероватно да се не би уништавале зелене површине. Можда су требали прописати грамажу лопте која смије да се користи – каже Влаховић.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 12:25