/ -M.VUJISIć
29/08/2024 u 20:08 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Anđušić o zapošljavanju: ASK-u sve dostavljeno

Sva zapošljavanja koja, shodno nadležnostima, sprovodi Sekretarijat za lokalnu samoupravu u potpunosti su zakonita i sprovode se u skladu sa Zakonom o lokalnoj samopravi, Zakonom o državnim službenicima i namještenicima, pravilnicima o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji i Kadrovskom planu za 2024. godinu, saopštila je Slađana Anđušić, sekretarka za lokalnu samoupravu

Iz sekretarijata su reagovali, kako su rekli zarad javnog interesa i prava građana Podgorice da budu informisani o radu lokalne samouprave nakon objave odbornika DPS-a Andrije Klikovca koji osporava zakonitost zapošljavanja u Glavnom gradu. Reaguju kako kažu zbog zlonamjernog tumačenja interne komunikacije.

– Važno je istaći da su za sva radna mjesta koja spadaju u početne pozicije, shodno zakonu, prvo raspisivani interni oglasi, a zatim javni zbog čega su se za određena radna mjesta minimum dva puta raspisivali oglasi. Dodatno, pooštravanje kriterijuma koji se odnose na zasnivanje radnog odnosa u okviru lokalne samouprave doveli su do slabije prolaznosti kandidata, te su neki oglasi raspisivani i tri puta. Imajući u vidu sve navedeno, u ovoj godini – uz brojna ponavljanja, objavljena su ukupno 134 oglasa, od čega 43 interna, 67 javnih i 25 konkursa za starješine organa. Svaki konkurs i oglas je javno objavljen uz obavještenje, a od dana raspisivanja izbora, Agenciji za sprječavanje korupcije dostavljene su informacije o svakom pojedinačnom zasnivanju radnog odnosa - saopštila je Slađana Anđušić.

U objavljenom izvještaju o radu za 2023. godine javnost se može informisati o svim podacima o zapošljavanju, navela je ona.

– Poređenja radi tokom 2022. izborne godine bivša DPS vlast objavila je 160 oglasa (uglavnom bez poštovanja procedura), koji su očigledno zaboravljeni. Moram napomenuti da sam odmah po stupanju na dužnost, izvršila reviziju pitanja za testiranje, ali i pristupa softveru kojim se vrši njihova selekcija uz suzbijanje loše prakse aktivacije i deaktivacije pitanja za one koje "teren prepoznaje". Upravo zbog nezakonitih praksi na koje je ukazalo i Odjeljenje za inspekcijski nadzor Ministarstva javne uprave, kroz desetine zapisnika i više stotina utvrđenih nepravilnosti, vrši se revizija svih zapošljavanja, a diplome svih zaposlenih u upravi Glavnog grada se u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nauke i inovacija provjeravaju - navela je ona.

Anđušić kaže da pokušaji da se stvori pritisak kroz brojne anonimne prijave, nisu uticali, kako kaže, na moj pristup obavljanju dužnosti starješine organa Sekretarijata za lokalnu samoupravu, iako su pritisci vršeni isključivo putem političkih partija, a ne kroz rad nadležnih institucija.

- Upravo oni koji učestvuju u vršenju takve vrste pritiska, lojalni su praksama evidentiranih zloupotreba, poput dostavljanja Upisnika ovjere političkoj partiji, zloupotrebe podataka zaposlenih u svrhu izborne kampanje i drugo - rekla je Anđušić.

Ona navodi da je uvjerena da su svi u upravi Glavnog grada u obavezi da poštuju Etički kodeks, koji jasno propisuje na koji način se postupa sa informacijama i navodi jedan dio.

- U vršenju poslova u organu lokalne uprave službenik može tražiti samo one informacije koje su mu potrebne za vršenje poslova, a dobijene informacije mora koristiti u skladu sa zakonom. Prilikom vršenja poslova u organu lokalne uprave službenik ne smije neovlašćeno saopštavati službene informacije do kojih je došao u vršenju tih poslova. Prilikom vršenja privatnih poslova službenik ne smije koristiti službene informacije do kojih je došao u vršenju poslova. Onaj ko je objavio interne prepiske grubo je prekšio Kodeks, ali ni ne čudi da nije upoznat sa istim. Ipak, građani u vrlo osjetljivom političkom trenutku zaslužuju da znaju istinu i činjenice - zaključila je Anđušić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. septembar 2024 03:43