Јанко Крстовић у градском парламенту / -Архива
30/10/2021 u 06:57 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Аутобуси заглављени између Владе и Главног града

Не може се одборницима спочитавати да имају утицај на Владу. Ако сте ви имали утицај на њу, вама свака част. Ми смо срећни што у њој више нема у толиком мјери оних који су ојадили државу, поручио је Јанко Крстовић (Демократа)

На улицама Подгорице до краја године неће бити нових аутобуса искључиво због самовоље министра финансија и социјалног старања Милојка Спајића који је заузет прављењем нове политичке партије па нема времена да се бави животним проблемима обичних грађана, саопштио је Иван Вуковић, градоначелник. Вуковић је током дискусије о информацији о кредитном задужењу за набавку нових аутобуса за потребе модернизације система јавног превоза на јучерашњој сједници Скупштини Главног града, поновио да од 6. јула чекају одговор министра. Информацију су подржали одборници власти, док представници опозиције нијесу присуствовали гласању.

– Нама од министра финансија треба сагласност како би смо се кредитно задужили јер да нам то не треба, одавно би се задужили. Захвалан сам министру капиталних инвестиција Младену Бојанићу на коректном односу јер нам је дао сагласност, али и државном секретару Јанку Одовићу који је завршио свој дио посла прије три мјесеца. Поуздано знам да је то у фиоци министра Спајића и да се он иживљава над 200.000 становника вођен политичким мотивима – саопштио је Вуковић.

Вуковић је поново оптужио Владу да опструира бројне пројекте на територији града међу којима су градња вртића у Блоку 6, постројење за пречишћавање отпадних вода, градња два булевара на Старом аеродрому, Дома за старе...

–Ми се можемо дистанцирати јер то није наша Влада, а ви се не можете дистанцирати јер је ваша. Немојте да будете саучесник у том злочину – поручио је Вуковић одборницима опозиције.

Ковачевић: Функционери из градских предузећа ни у локалима не плаћају рачуне

Усвојена је стратегија запошљавања Главног града за период 2021-2025. година, са акционим планом запошљавања за 2021. годину. Секретар за предузетништво Кемал Грбовић саопштио је да се израдом плана Главни град прикључио Министарству рада како би развио локални приступ за рјешавање питање незапослености. Јанко Крстовић позвао је Главни град кроз неке пројекте стимулише запошљавање људи чији чланови породице нигдје не раде.

Бошко Ковачевић (Демократе) оцијенио је да му је јасна намјера власти за израду овог документа - запошљавање људи уочи избора.

–Колико сте новца потрошили за оснивање РТВ Подгорица, а за узврат смо добили понижавање. Знате ли да има функционера из градских предузећа који ни у локалима не плаћају рачуне? – навео је Ковачевић.

Михаило Анђушић (ДПС) наводи да су од почетка мандата имали гласноговорнике који су потенцирали партијско запошљавање.

–Мислим да смо добили прилику да видимо како су се они који су то критиковали однијели према том питању – рекао је Анђушић.

Замјеник градоначелника Часлав Вешовић поручио је да и опозиција у градском парламенту има одговорност јер подржава Владу.

– Свима је јасно да се ради о класичној опструкцији. Ми радимо оно што је корисно, а ви то опструирате. – навео је Вешовић.

Одговорајући на прозивке управе Главног града, Јанко Крстовић, шеф клуба одборника Демократа, је поручио да се нада да ће Влада одговорити на захтјев Главног града.

– Знам да је ДПС у проблему и да покушава да ради мало боље јер су пред поразом на наредним изборима у Подгорици. Да сте радили како треба вјероватно бисте били на власти на државном нивоу. Треба да се оканемо приче око Владе. Не може се одборницима спочитавати да имају утицај на Владу. Ако сте ви имали утицај на њу, вама свака част. Ми смо срећни што у њој више нема у толиком мјери оних који су ојадили државу – рекао је Крстовић.

Одборник Демократског фронта Ранко Милић је поручио да би волио да Подгорица има градски превоз као што га је имала 70-их и 80-их година. Он се осврнуо и на то зашто подржава Владу.

–Захваљујући вама ова Влада преживљава, а докле ћемо је подржавати видјећемо – рекао је Милић.

Спајић: Од пара датих за ТВ могло се купити десет аутобуса

Министар финансија и социјалног старања Милојко Спајић огласио се синоћ на својој ФБ страници.

–Док нова власт исправља све што jе ДПС искривио и враћа старе позаjмице ДПС & коалиционих партнера, коjе им само ниjесу ишле на раст стандарда грађана, одлазећи градоначелник Подгорице своjу вишегодишњу неспособност покушава да пребаци на друге. Вjеруjем да су страначке колеге и њихов врховни вођа баш задовољни што jе @pg_mayor уложио наjмање 2,6 милиона еура грађана у "Градску ТВ" коjа служи искључиво пропаганди Демократске партиjа социjалиста. Да су му грађани били приоритет, Вуковић jе за те паре могао купити бар 10 нових аутобуса - написао је Спајић.

Огласила се и консултантска кућа Fidelity consulting.

- Данас смо чули да се Главни град планира задужити на 10 година са каматном стопом од 2,15%, при чему градоначелник поентира: "Поређења ради, држава се задужила 750 милиона еура по каматноj стопи 2,875%. Дакле, ово jе однос комерциjалних банака и оних коjи посуђуjу новац према нама, а ово jе однос према вашоj Влади". Градоначелник изгледа не капира да му та иста држава заправо гарантуjе код комерциjалних банака код коjих се jефитниjе задужуjе због чега се и тражи поменута сагласност Владе. А ево и подсjећања о томе како се држава задуживала 2010. и 2011. годинеЧ"У току 2010. и 2011. године издате су обвезнице у висини од 200, односно 180 милиона еура. Каматна стопа за наведене обавезнице, износи 7.875%, односно 7.25% Какав ли jе тада био однос комерциjалних кредитора према Влади, питање jе од 7,875% камате - наводе из консултанстке куће.

Шеф клуба одборника ДПС-а Михаило Анђушић поручио је да жели да вјерује да ће Влада имати разумијевања да подржи намјеру Главног града.

–Апелујем и на министарство и на Владу да се ријеши овај горући проблем – навео је Анђушић.

Усвојен је нови цјеновник Погребних услуга. Одборница Демократа Љиљана Мараш указала је да ће нови цјеновник бити ударац на буџет великог броја грађана.

Њен партијски колега Радоица Ивановић указао је да су цијене и до сада биле превисоке, те да су грађани принуђени да позајмљују новац.

Извршни директор Погребних услуга Срђан Миљанић саопштио је да су цјеновник морали донијети сходно Закону о комуналним дјелатностима којим је дефинисана методологија одређивања цијена.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 15:01