Протест Ботуњана / - фото: А.Б.
16/06/2021 u 12:27 h
Andrijana Dabanović, Blaženka Golubović, Aleksandra BoškovićAndrijana Dabanović, Blaženka Golubović, Aleksandra Bošković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ботуњани љути, траже да се исправи неправда: Влада подржала одлуку Главног града

Моја плућа попримају другу боју удишући најзагађенији ваздух моје "еколошке" домовине - казала је Јана Бећировић

Незадовољни владином одлуком да подржи локациjу у Ботуну за градњу построjења за пречишћавање отпадних вода, мjештани овог насеља окупили су се испред Скупштине Црне Горе тражећи подршку од посланика. Локациjу за колектор предложио jе Главни град, а преиспитивала jу jе комисиjа Министарства екологиjе, просторног планирања и урбанизма.

Међутим, комисија је утврдила да jе она наjбоље рjешење. Мjештани се са тим не слажу и поручуjу да се колектор неће градити у Ботуну.

Мјештани траже да припадници МУП-а буду коректни порема њима и да их не газе.

Окупљеним мјештанима придружио се посланик Милан Кнежевић, који је казао да је дошао да их поздрави и да буду сложни, јединствени и солидарни.

- Јер ово није само питање села Ботун, већ је ово и питање цијеле Зете. И даће бог да следећи пут овдје буде читава Зета. Ја сам вам дао обећање да се политичари неће мијешати и дражаћу се тога.

Ја сам овдје дошао као ваш пријатељ, друг, кум, комшија, Зећанин, и спреман сам на сваки начин да помогнем - казао је Кнежевић.

Истакао је да се Зета брани у Ботуну, и спреман је, каже, да им помогне на сваки начин, да имају његову и подршку њиховог посланичког клуба.

Мишо Ћетковић је рекао да чекају рјешавање проблема које им ствара КАП већ 50 година и тјера их да напуштају своја огњишта.

- Сада хоће да нам изграде постројење за пречишћавање отпадних вода, и то на самом уласку у Ботуну. Стога смо принуђени да вам се обратимо на овај начин вама народни посланици који сједите ун скупштинским фотељама од наших гласова. Посебно тражимо од посланика скупштинске већине да исправе неправду према нама коју су чиниле прошле власти и ова влада која је потврдила овај извјештај о локацији. Потпуно се оглушујуће о све наше апеле - казао је Ћетковић.

image

Протест мјештана Ботуна

- Фото: А.Д.

Они већ четири мјесеца протестују, организују шетње и траже помоћ од европских институција.

Борис Ћетковић је казао да су Ботуњани мислили да је Иван Вуковић градоначелник свих грађана.

- Он нас препада са силом, са шполицијом, ово је народна полиција и рачунамо да ће они нас бранити јер смо ми нападнути - казао је Ћетковић.

image

Говор Јане Бећировић

- Фото: А.Д.

Скупу се обратила и млађана Ботуњанка Јана Бећировић, која је казала да је у школи и породици уче да има нека права и обавезе. Нека права је, каже, добила рођењем, а једно од њих је право на живот и здраву животну средину.

- Мислила сам ја и моји другари да је то сигурно, и раздрагана сам трошила дане дјетињства уживајући у животу. Сада, кад мало одрастох, кад ме научише да мислим својом главом и глредам својим очима, видим да се о правима само говори, а да од њих нема ништа. Моја плућа попримају другу боју удишући најзагађенији ваздух моје "еколошке" домовине - казала је, између осталог, Јана Бећировић.

Протестантима из Ботуна обратио се и посланик Бранко Радуловић.

- Ко вјерује оном градоначелнику. Нико. То је његова комисија - казао је Радуловић.

Фото и видео: А.Д. и А.Б.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 05:25