Spomenik Podgorici: Odlivak bronzane figure Josipa Broza Tita, autora Antuna Augustinčića / -SRDJAN_BOLJEVIC
16/07/2024 u 11:42 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Dajković bi da ukloni Tita

Inicijativu o uklanjanju spomenika Josipu Brozu Titu Skupštini Glavnog grada uputiće, kako navodi, Vladislav Dajković, predsjednik Slobodne Crne Gore. Dajković se poziva na Rezolucije o ‘‘Evropskoj savjesti i totalitarizmu‘‘ i ‘‘Važnost evropskog sjećanja za budućnost Evrope‘‘.

–Tom odlukom bi Podgorica pošla u korak sa brojnim drugim evropskim gradovima koji su se suočili sa naslijeđem totalitarnih režima, među kojima je bio i režim Josipa Broza Tita, a koji je bacio ljagu na slavnu antifašističku tradiciju naše zemlje - navodi Dajković.

Spomenik doživotnom predsjedniku SFR Jugoslavije postavljen je na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog 19.decmbra 2018. godine. Spomenik je odlivak bronzane figure Josipa Broza Tita, autora Antuna Augustinčića, na mermernom postamentu. "Dan" je detaljno pisao o ovom spomeniku i prvi podsjetio tadašnju lokalnu vlast da vrijednu umjetninu ima kasarna Masline, u spomen sobi Pete proleterske udarne brigade. Skulpturu maršal Tito Augustinčić je izlio u bronzi 1948. godine, a počeo je da je radi 1943. godine. Original je postavljena pored njegove rodne kuće u Kumrovcu. Nakon toga su primjerci podizani širom Jugoslavije, a jedan recimo u Skoplju u novembru 2013. godine. Podaci koliko odlivaka ima se ne slažu, a najčešće se pominje 40-ak primjeraka. U kasarni Masline čuva se i skulptura Josipa Broza Tita koju je radio vajar Vuk Bojović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. septembar 2024 21:11