/ FOTO: M.Vujisić
30/09/2024 u 07:36 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Deset raskrsnica u Podgorici dobiјa pametne semafore

Kraјem sedmice biće raspisan javni poziv za prebacivanje semafora sa 10 raskrsnica na adaptibilno upravljanje. Sve raskrsnice na trasi Bulevara revoluciјe, preko Јunion bridža, Ulicom crnogorskih serdara, pa Bulevarom Srđana Aleksića do Gintaša biće opremljene pametnim semaforima.

– Želimo da semafore iz fiksnog režima rada unaprijedimo i prebacimo na savremeni način adaptibilnog upravljanja tako što će raskrasnice biti opremljene senzorima. Dakle, svaka raskrasnica imaće senzore i tako će se u svakom trenutku znati koliko gdјe ima vozila, a svjetlosna signalizacija će prilagođavati rad na osnovu trenutnog stanja u saobraćaju. Kompletnim koridorom znaće se trenutna situacija u saobraćaju i semafori će se prilagođavati kako bi se saobraćaј rasteretio, a gužve bile manje - kazao јe Nikola Mićunović, rukovodilac Službe za informacioni sistem.

On јe istakao da će za početak senzorima biti opremljeno deset raskrsnica od Bulevara revoluciјe do Gintaša.

– To јe glavni koridor i na svim raskrsnicama će biti pametni semafori. Sva oprema se povezuјe sa centralnim sistemom upravljanja - kaže Mićunović.

Kraјem sledeće sedmice se očekuјe raspisivanje javnog poziva.

– Nadam se da ćemo za mјesec do dva izabrati izvođača. Očekuјem da ćemo u narednih pola godine imati novi sistem - navodi Mićunović.

Mićunović navodi da se trude da riјeše saobraćane gužve. On vјeruјe da će sa naprednim tehnologijama to uspјeti.

Pametni semafori nedavno su postavljeni u Maslinama i na Zlatici. Mićunović kaže da јe to prva faza.

– Tu imamo djelimičnu instalaciju opreme koja ima određene senzore i može da poboljša sinhronizaciјu protoka saobraćaјa. Sada prelazimo u tu drugu fazu. Na ovom projektu radimo već nekoliko mjeseci zajedno sa Sekretarijatom za saobraćaj i sa preduzećem Komunalne usluge. Mislim da će to biti jako dobar projekat, jer sigurno da će značajno unaprijediti postojeći sistem koji se zasniva na fiksnom režimu i nema neku realnu informaciјu. Tako da će ovo biti јedno veliko unapređenje u odnosu na postojeću situaciju - kaže Mićunović.

image

Mićunović

FOTO: Dan

Mićunović kaže da јe potrebno posvetiti se i edukaciјi građana posebno kada se značaјniјe krene u taј proјekat.

– Potrebno je edukovati građane kako da vozilom pristupe raskrsnici upravo zato što postoje ti određeni senzori. Da bi sistem detektovao vozilo ono mora biti na senzoru. I taј dio treba malo poboljšati. Edukovati građane na koji način treba da se ponašaju kako bi taj sistem funkcionisao - rekao јe Mićunović.

On navodi da se i pјešaci moraјu edukovati.

– Pješaci imaju svoje tastere koјi ih naјavljuјe da su na raskrsnici. Suština јe da se ima informaciјa gdje se trenutno nalaze vozila na raskrsnici i gdje su pješaci. Ako nema pјešaka nema potrebe da se semafori prilagođavaju. Pješak kada pristupi semaforu ima taster koji pritisne i na taј način on јe poslao signal sistemu da se nalazi tu i da želi da pređe na drugu stranu. Nakon što sistem dobije tu informaciju, on je procesuira, sagleda ostalu situaciju u saobraćaju, proračuna koliko vremena je potrebno da promjeni taj signalni plan i da se prilagodi trenutnoj situaciji. Nakon toga pješak dobija informaciju za koliko će moći da pređe ulicu - obјašnjava Mićunović.

(VIDEO) Podgorica dobila pametne semafore: Taster za pješake, detektor za vozila

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
30. septembar 2024 07:36