Одборници очекују инвестиције од дијаспоре / -архива
04/08/2021 u 07:50 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Дијаспора незадовољна трошењем донација, замјерају СО Тузи на транспарентности

Током разговора са нашим људима из диjаспоре примjетно jе незадовољство степеном транспарентности о начину трошења средстава донираних током пандемиjе, каже Мирза Пепић

Љетњи мјесеци су период када у Малесију стиже дијаспора. Завичају се радо враћају, а то је и одлична прилика да се договоре разне инвестиције и пројекти са исељеницима који желе да улажу у родни крај.

Одборници Скупштине општине Тузи сматрају да је дијаспора један од кључних партнера за будући развој.

– Један од пројеката могао би да буде центар пољопривреде и туризма гдје по мени има великог потенциjала за рад и развоj. Ваља се увjек подсjетити и заслуга коjе диjаспора има за развоj овог краjа децениjама уназад. Да ниjе било њих тешко би било замислити нормалан живот у Малесиjи у протеклим децениjама. Имамо наjаву отварања нове пиjаце у Тузима од стране jедног угледног привредника у САД-у, и друге мање проjекте коjе очекуjемо у наредном периоду. Фокус диjаспоре jе у многоме окренут ка развоjу туризма, посебно валоризациjа потенциjала кањона Циjевне, Скадарсоког jезера и планине Корита – рекао је Штјешан Цамај, одборник Демократа.

Самир Аџовић (СД) каже да није имао никакав контакт са представницима диjаспоре у посљедње вриjеме.

– Док сам био у Секретариjату за културу и спорт, имао сам неколико неформалних контаката.Сарадња са диjаспором је институционализована, будући да jе отворена канцелариjа за сарадњу са диjаспором. Сматрам да jе то добар корак коjи води ка институционалноj сарадњи и повећању транспарентности у смислу новчаних токова коjи долазе у нашу општину из диjаспоре. Када jе риjеч о њиховом односу према општини, сматрам да су њихова очекивања наjвише усмjерена ка отварању нових радних мjеста, како се млади не би исељавали – каже Аџовић.

Аџовић предлаже да фондове коjе издваjаjу за улагање у родни краj усмjере на отварање мањих фабрика за прераду пољопривредних производа базираjући се на оно што се наjвише производи у Малесиjи.

– Непоjмљиво jе да млиjеко из нашег краја откупљује фабрика из Даниловграда, а да ми нијесмо у стању да то урадимо – наводи Аџовић.

Мирза Пепић (ДПС) каже да је дијаспора увиjек доприносила развоjу друштва.

– Сада када су формиране институциjе Општине Тузи неопходно jе више радити на пољу представљања туристичких потенциjала. Контакти са нашом диjаспором се одвиjаjу у континуитету, а посебно су интезивни током њихових одмора у родном краjу. Осим отварања услужних дjелатности, мора се више радити на валоризациjи наших природних ресурса. Желим да вjеруjем да ће се у наредном периоду створити конкретни услови да диjаспора улаже у економски развоj општине. Трећа jе година од када смо постали самостална општина, стране инвестициjе ниjесу примjетне иако су здушно најављиване у протеклом периоду. Улога локалних заjедница је од изузетне важности, као подршка и сервис директним страним инвестициjама гдjе морамо пружити више простора за улагање у наше краjеве. Осjетио сам дубоку забринутост код наших људи из диjаспоре поводом измjена и допуна закона о пребивалишту, jер им се на таj начин формално укидаjу везе са матичном државом. Такође, током разговора са нашим људима из диjаспоре примиjетно jе незадовољство степеном транспарентности о начину трошења средстава коjа jе наша диjаспора донирала општини током пандемиjе корона вируса – истиче Пепић.

Мевлудин Диздаревић (БС) сматра да је до сада диjаспора дала немjерљив допринос у виду разних донациjа, коjе итекако значе наjмлађоj општини.

– Надам се да ће у скориjе вриjеме диjаспора покренуту инициjативу како би се изградила фабрика, те на таj начин помоћи родном краjу, jер jе то наjбољи вид донациjе. Предсjедник и потпредсjедници су у сталном контакту са диjаспором – сматра Диздаревић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

21. septembar 2021 15:20