Са јучерашње сједнице / - LAZAR RUZIC
29/09/2021 u 06:28 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дуковић: Захваљујући ДПС-у Депонија је у Тузима

Ми смо Депонију сврстали на територију Тузи. Знате који је отпор био тада, али смо гледали наше интересе, каже Халил Дуковић

Захваљујући ДПС-у предузеће Депонија је сада на нашој територији, саопштио је јуче на сједници Скупштине општине Тузи Халил Дуковић, одборник ДПС-а. Он се противио одлуци да се граде објекти у којима ће се одлагати кабасти, биљни и грађевински отпад.

– Да није било ДПС-а многе ствари не би биле овакве. Захваљујући нама Депонија је сада на нашој територији. Ми смо је сврстали на територију Тузи. Знате који је отпор био тада, али смо гледали наше интересе. Нијесмо одустали и нијесмо хтјели да нашу територију дамо некоме. Волимо Главни град али не можемо вољети пријатељску кућу више него своју – каже Дуковић.

Одлуком за привремено одлагање кабастог, биљног и грађевинског отпада прописане су локације од Цијевне и иза Еуропакта. Симон Ивезај (ДПС) истакао је да они имају Депонију, те да нема потребе да нека друга постоји.

– Имамо Депонију на нашој територији и њу користи Подгорица. Имали смо разне коментаре типа угасићемо им воду, а ништа није урађено. Ниједан други такав објекат не треба да постоји, осим актуелне – каже Ивезај.
Енис Ђокај (ДУА) наводи да је ово само превазилажење тренутне ситуације. Директор Комуналног Никола Цамај обраћајући се одборницима ДПС-а казао је да сада морају да санирају локације које су оставили са кавезима за одлагање отпада.

– Ми смо санирали црне тачке, али грађани морају бацати отпад негдје. На позиције иза Еуропакта је тачка за рециклирање материјале. Добили смо пресу да рециклирамо папир и продајемо га. Требали би поћи да видите та мјеста какво је стање гдје Подгорица депонује отпад и дан данас.Сарадња нам је са Главним градом равна нули. Чистоћи смо тражили базу података нијесу нам је дали, па је сада сами сређујемо – наводи Цамај.

Предсједник Општине Тузи Ник Ђељошај казао је да Ивезај покушава све да представи тако само да би ишли у корист Главног града, те да нијесу издвојили партију од интереса овог мјеста.

Агрон Душај (АА) указао је на то да се цијена дневне карте на зеленој пијаци мора смањити са пет на три еура.

Једногласно је усвојена Одлука о утврђивању интереса за потпуну експропријацију непоретности у КО Тузи и КО Врањ због реконструкције пута Тузи - Матагужи. Халил Дуковић истиче да само општина има право да располаже средствима, те да овом одлуком наређују Влади да уплати паре за експропријацију.

– Ми грађанима одузимамо земљу, а плаћање пребацујемо на другог. Онај ко врши експропријацију он и плаћа. Ми не можемо донијети одлуку да нам држава обезбиједи средства – каже Дуковић.

Елвиса Реџематовић, секретар за имовину, каже да ће бити експроприсано 135 непокретности, односно парцела.

– Буџетом Црне Горе планирана су средства за реконструкцију саобраћајнице. Ми смо у комуникацији са министарством и налазимо модел да се што прије поступак заврши да би смо ушли у реализацију тог пројекта – истиче Реџематовић.

Мирза Пепић (ДПС) истиче је његова партија још 2011. године у програм уврстила реконструкцију овог пута, те да је тада урађен и ревидован идејни пројектак. Симон Ивезај (ДПС) је скептичан да ће Влада дати новац за пројекат, јер како каже, до сада нијесу показали интерес према мањинама. Самир Аџовић (СД) каже да није задовољан што се морало лобирати код Милана Кнежевића, једног од лидера ДФ-а да би се новац за овај пројекат добио.

– Људе такве политике не доживљавам пријатељима Општине Тузи – казао је Аџовић.

Ник Ђељошај је поручио да ће као предсједник Општине лобирати код свих посланика зарад развоја.

– Милан Кнежевић нам је комшија. Лобираћу увијек да дође више инвестиција у наше мјесто – поручио је Ђељошај.

Усвојена је одлука о критеријумима за додјелу стипендија и дата сагласнсот на одлуку о оснивању МЗ Шипчаник, као и измијењена одлука о о образовању организационог одбора за стварање услова за почетак рада новоосноване општине Тузи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 22:50