Ноћ истраживача / - BOJAN GNJIDIC
25/09/2021 u 15:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Европска ноћ истраживача одржана синоћ у Подгорици

Мирковић истиче да се научним образовањем развија критички поглед на свијет и слободни дух напомињући да је слобода најистакнутија вриједност у дугој црногорској историји.

Манифестација Европска ноћ истраживача, одржава се и ове године, посљедњег петка у септембру.

Циљ манифестације је промоција истраживачке струке међу младима, ученицима и студентима, идентификација и допринос подизању јавног угледа истраживачких и иновативних пројеката и развијање љубави и интересовања за науку.

 - Наука је једна од главних манифестација снаге људског ума и универзално средство за разумијевање свијета, за отклон од заблуда и догми, митова и странпутица и симбол наше интелектуалне снаге -  казао је на отварању Европске ноћи истраживача проф. др Јован Мирковић, предсједник Управног одбора Фондације ПРОНА.

Мирковић истиче да се научним образовањем развија критички поглед на свијет и слободни дух напомињући да је слобода најистакнутија вриједност у дугој црногорској историји.

 - Убијеђени да се свака, а нарочито мала земља, може најбрже развијати на бази знања и креативности, Црна Гора може достићи ниво који ће јој омогућити да буде не само еколошка оаза и европски модел одрживог развоја, већ и земља са високим технологијама атрактивна и за исраживаче свијета - додао је он.

image

Ноћ истпаживача

- BOJAN GNJIDIC

Марија Војиновић координаторка фестивала казала је да су свјесни чињенице да само улагањем у знање, истраживања и иновације Црна Гора може парирати другим земљама и да се само тако може развијати.

 - Желимо да пошаљемо поруку да као мало друштво треба да имамо више повјерења у научна истраживања и достигнућа. Идеја је да кроз фестивалске садржаје допринесемо бољем разумијевању значаја науке, технологије и иновација за укупан развој - поручила је Војиновић.

Др Наталија Чађеновић, директорица Природњачког музеја подсјетила је да је ова институција уз Фондацију ПРОНА организатор свих до сада одржаних манифестација „Европска ноћ истраживача“.

 - Кроз националну и међународну сарадњу, као и  кроз стално учење и усавршавање кадра, прихватање провјерених иновација у начинима чувања, проучавања и презентовања научног и културног богатства напредујемо, не само ми као појединци, већ и наше институције, а тиме и цијело друштво -  поручила је Чађеновић.

Ингве Енгстром, шеф сектора за сарадњу у Делегацији ЕУ, истакао је да значај науке и истраживања никада није био очигледнији него ове године када је цијели свијет од научника тражио рјешење за здравствену кризу.

 - Основна је важност обезбиједити науци прави положај у друштву. Науку и истраживање морамо учинити доступним свима, те показати колико наука утиче на свакодневни живот грађана. Морамо заинтересовати младе људе за научно-истраживачке професије јер нам је потребна нова генерација научника која ће се носити са проблемима које стварамо -  казао је Енгстром.

Он је подсјетио да је Делегација ЕУ у Црној Гори само прошле године обезбиједила 750 хиљада еура за 13 иновативних пројеката и додао да ће Европска унија наставити да подржава Црну Гору у развоју научно истраживачког потенцијала.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 00:19