Са састанка са представницима из Њемачке / - ПГ Биро
23/09/2021 u 15:20 h
Дан порталДан портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Главни град ће размотрити могућност увођења грађанске скупштине

Вуковић је исткао да Главни град, препознат као наjтранспарентниjа локана самоуправа, размотриће могућност увођења овог модел партиципациjе грађана коjи значи њихово додатно укључивање приликом доношења наjважниjих одлука за град и живот у њему

Градоначелник Подгорице Иван Вуковић, присуствовао jе панел дискусиjи на тему Успостављање скупштине грађана.

Роман Хубер, представник њемачке невладине организациjе „Mehr Demokratie”, Jохана Лутз, Макс Брäндле и Филип Милачић, представници Фридрих Еберт фондациjе, наjстариjе политичке фондациjе финансиране од стране Владе Савезне Републике Њемачке, приказали су резултате истраживања спроведеног на ову тему, те представили предности овог модела организовања грађана и њиховог учешћа у процесу доношења одлука.

– Скупштине грађана требало би да допринесу смањивању jаза између политичких елита и просjечних грађана. Случаjним одабиром људи из циjеле популациjе ствара се тзв. мини-jавност коjа ће, у сарадњи са стручњацима, у име народа расправљати о политичким питањима, као и питањима од изузетне важности за локалну заjедницу. Након одређеног временског периода, заузеће jединствен став – казали су представници Фондациjе.

Мини-jавност треба да буде довољно мала да омогући интеракциjу свих учесника и довољно велика да своjим ставом да репрезентативну слику становништва. 

Вуковић је исткао да Главни град, препознат као наjтранспарентниjа локана самоуправа, размотриће могућност увођења овог модел партиципациjе грађана коjи значи њихово додатно укључивање приликом доношења наjважниjих одлука за град и живот у њему.

– Циљ формирања скупштине грађана jе да омогући нашим суграђанима да се на стручан, конструктиван и равноправан начин баве политичким питањима, те да њихов став, у краjњем, утиче на доношење саме одлуке. Градска управа, на чиjем сам челу, у континуитету спроводи активности коjе подазумиjеваjу партиципациjу грађана, а све што чинимо у интересу jе цjелокупне локалне заjеднице. У овом проjекту препознаjемо могућност унапређења комуникациjе са грађанима, а самим тим и бољег разумиjевања њихових проблема и потребе – казао jе Вуковић.

Истраживање jе показало да скупштине грађана могу пружити конструктиван одговор на кризне поjаве са коjима се данас суочаваjу многа демократска друштва, попут губитка повjерења, селективне уздржаности од судjеловања, као и друштвене поларизациjе. Увођењем овог модела партиципациjе грађана Подгорица би био jедини град у Црноj Гори и региону коjи на оваj начин ослушкуjе вољу грађана. Представнице фондациjе ће истраживање на тему скупштине грађана представити на конференциjи за медиjе у 17 часова, у Куслевовоj кући.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 17:57