Rješenje (Glavni grad) / - Dan
11/02/2024 u 08:42 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Glavni grad o tvrdnjama kluba odbornika DPS-a o imenovanju Blečića: Pokušaј maskiranja postupaka prethodnog komandira

Osim što je Zdravko Blečić obavljao poslove zaštite i spašavanja punih 31 godinu, jedini je u sastavu Službe zaštite i spašavanja, koji, shodno kadrovskoj evidenciji, posjeduje položen stručni ispit za rukovođenje službom zaštite

Tačni su navodi da je po zahtjevu DPS-a izvršen inspekcijski nadzor u postupku imenovanja Zdravka Blečića na mjesto v.d. komandira Službe zaštite i spašavanja Glavnog grada, pri čemu je inspektor dao nalog za otklanjanje nepravilnosti u veoma kratkom roku od tri dana, navode iz Glavnog grada u reagovanju na tvrdnje kluba odbornika DPS-a.

Klub odbornika DPS-a јe saopštio da јe Blečić imenovan mimo propisa za v.d. komandara i u prilog svoјoј tvdnji dostavili nalaze Upravne inspekciјe.

Oni su tražili da se postupi po ovim nalazima i da se svi koјi su učestvovali u ovom procesu pozovu na odgovornost.

- Na rješenje o inspekcijskom nadzoru može se izjaviti žalba u roku od osam dana nadležnom ministarstvu, koje pravno sredstvo će Glavni grad iskoristiti. Takođe, zatražili smo mišljenje od MUP-a kada je u pitanju primjena Zakona o zaštiti i spašavanju, u odnosu na propisane uslove iz člana 46. Sve ovo imajući u vidu, da član 46 Zakona o zaštiti i spašavanju nigdje ne navodi da je uslov radno iskustvo sa VII1 nivoa kvalifikacija obrazovanja na poslovima zaštite i spašavanja, već samo uslov "pet godina radnog iskustva na poslovima zaštite i spašavanja". Riječ je o posebnom zakonu, koji utvrđuje uslove za zvanje komondira, pri čemu ne postoji upućujuća norma na opšte propise o radu. Uslov koji se tiče radnog iskustva je dat zasebno, a ne kumulativno, sa VII1 nivoom kvalifikacija obrazovanja, što Zdravko Blečić posjeduje - tvrde iz Glavnog grada.

Iz Glavnog grada navode da osim što je Zdravko Blečić obavljao poslove zaštite i spašavanja punih 31 godinu, jedini je u sastavu Službe zaštite i spašavanja, koji, shodno kadrovskoj evidenciji, posjeduje položen stručni ispit za rukovođenje službom zaštite, koje je izdalo Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore 2017. godine.​ Oni su i poslali ovaј dokument.

- Trajno je opredjeljenje uprave Glavnog grada da postupa isključivo na zakonit način, međutim pored toga što ćemo u veoma kratkom roku objaviti javni konkurs za popunu ovog radnog mjesta, želimo da u potpunosti razriješimo i otklonimo nejasnoće, koje se tiču primjene samog člana, tako i postupanja tokom inspekcijskog nadzora. U pitanju je upravna stvar koja se rješava shodno zakonom propisanom postupku. Napominjemo da je ranije, u prošloj upravi bilo slučajeva da se utvrdi da jedno lice ne ispunjava uslove radnog mjesta na koje je imenovano, pa nije na ovaj način zloupotrebljavano u političke svrhe, i to prije okončanja postupka - tvrde iz Glavnog grada.

Iz Glavnog grada akcentuјu "ono što je ključno jeste pritisak koji se vrši kako bi se zamaskirala postupanja prethodnog komandira".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 19:07