/ -
31/07/2024 u 15:51 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Glavni grad podržao 46 stočara sa 17,6 hiljada eura

Sa područja Pipera i prigradskih naselja kroz mjeru „Direktna podrška stočarstvu” odobrena su 24 zahtjeva, sa područja Lijeve Rijeke 4, Lješanske nahije i Lješkopolja 7 zahtjeva, sa područja Kuča 11 aplikacija, saopštio je Boris Spalević, rukovodilac Službi za podršku poljoprivredi

Glavni grad je podržao 46 stočara sa 17,6 hiljada eura kroz "Direktnu podršku stočarstvu". Zahtjev za ovu vrstu podrške podnijelo je 50 aplikanata, uglavnom iz ruralnih područja.

– Nakon toga je izvršena administrativna i terenska kontrola za 31 poljoprivrednog proizvođača i po tom osnovu isplaćeno je 12.685 eura. Za 15 aplikanata proces administrativne kontrole je završen, dok je u toku terenska  kontrola, gdje se očekuje podsticajna podrška u iznosu od 4.990 eura.  Komisija za provjeru administrativnih i terenskih kontrola odbila je četiri zahtjeva koja nisu ispunjavala uslove javnog poziva – saopšteno je iz Glavnog grada. 

Vršilac dužnosti rukovodioca Službe za podršku poljoprivredi i ruralnom razvoju Glavnog grada, Boris Spalević, istakao je da su aplikacije za mjeru „Direktna podrška stočarstvu” pristigle iz različitih djelova Podgorice, što ukazuje da su javni pozivi transparentno pronašli svoj put do krajnjih korisnika.

– Osim posvećenog rada zaposlenih u Službi za podršku poljoprivredi i ruralnom razvoju, važan doprinos dali su i predstavnici mjesnih zajednica sa područja Lijeve Rijeke, Bratonožića, Pipera, Lješkopolja, Lješanske nahije i Kuča. Sa područja Pipera i prigradskih naselja kroz mjeru „Direktna podrška stočarstvu” odobrena su 24 zahtjeva, sa područja Lijeve Rijeke 4,  Lješanske nahije i Lješkopolja 7 zahtjeva, i  sa područja Kuča 11 aplikacija. Najveće interesovanje je vladalo za podmjeru 3.1. koja je obuhvatala manje poljoprivredne proizvođače koji se bave svinjarstvom, kozarstvom i ovčarstvom, pa se podrška kroz subvencije davala najviše za prasiće, jariće i jagnjad starosti do 60 dana, kao i za držanje suprasnih krmača, ovaca, koza, kao i veprova, ovnova i jarčeva. Mjera je ostvarila cilj, a to je stimulans povećanju brojnog stanja i očuvanju poljoprivredne proizvodnje iz sektora stočarstva – rekao je Spalević.

On je dodao da će Služba za podršku poljoprivredi i ruralnom razvoju Glavnog grada težiti da u budućem periodu mjere za podršku stočarstvu u 2025.godini budu izdašnije i sveobuhvatnije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. septembar 2024 01:33