/ - фото: Подгорица.ме - чишћење отпада
04/07/2021 u 12:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Главни град: Путем апликациjе Каспер риjешен 291 захтjев грађана

Апликациjа jе у значаjноj мjери доприниjела процесу управљања отпадом, а истовремено омогућила грађанима даjу допринос заштити животне средине

Грађанима Подгорице jе, jош од марта 2020. године, дата могућност да приjаве нелегално одложен отпад на териториjи Главног града путем апликациjе Каспер (Колективна апликациjа за селекциjу, прикупљање и рециклирање отпада) за Андроид и иОС уређаjе. На таj начин, уз анимирање и учешће суграђана, направљен jе значаjан корак ка системском и иновативном рjешавању проблема управљања отпадом и заштите животне средине, наводи се у саопштењу Главног града.

Из Главног града подсjећају, да је апликациjа бесплатна и доступна на Гоогле Плаy и Апп сторе платформама, а осмишљена jе тако да корисник након регистрациjе на интерактивноj мапи означава локациjу за чишћење и приjаву, уз основне информациjе, шаље надлежним службама. По приjему и верификациjи, екипе излазе на терен и чисте нелегално одложен отпад, а подносиоцу приjаве шаљу нотификациjу уз фотографиjу очишћене локациjе. Вриjеме потребно за реализациjу и одговор на приjаву зависи од врсте приjаве, али обично ниjе дуже пар дана од дана подношења приjаве.

– Такође, правним субjектима ова апликациjа даjе могућност регистрациjе и подношења приjаве – захтjева за склапање уговора о бесплатном одвозу амбалажног отпада. Осим тога, Каспер грађанима пружа и информациjе о цjелокупноj пратећоj комуналноj инфраструктури надлежних градских предузећа – рециклажним двориштима, мобилном рециклажном дворишту, као и локациjама подземних и надземних контеjнера – истичу из Главног града.

Апликациjа jе у значаjноj мjери доприниjела процесу управљања отпадом, а истовремено омогућила грађанима да на jедноставан начин риjеше проблем и даjу допринос заштити животне средине. Путем апликациjе Каспер риjешен jе 291 захтjев грађана, закључено је у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 10:26