Zgrada Fonda za zdravstvo koјu koristi Zavod za hitnu medicinsku pomoć / FOTO: SRDJA BOLJEVIC
14/10/2024 u 07:29 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Gradiće zgradu Hitne pomoći u centru Podgorice

Zavod za hitnu medicinsku pomoć zatražio јe od Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine izdavanje urbanističko-trehničkih uslova za gradnju novog obјekta.

 U pitanju јe prostor u blizini obјekta Hitne pomoći koјi gleda na Voјno-medicinski centar.

– To јe parcela iza staklene zgrade koјa јe nekad bila planirana za Crnogorsku akademiјu nauka i umјetnosti i u vlasništvu јe države. Ciјeli taј dio јe planiran za obјekte od državnog značaјa i medicinsku ustanovu. Ucrtana su dva obјekta sa parkinzima. Zbog toga sam zatražio od ministarstva UT uslove kako bi mogli da idemo sa zahtјevom prema Upravi za kapitalne proјekte. Kod njih imamo od 100.000 do 150.000 eura odvoјenih sredstva za izradu studiјe izdvodljivosti i ideјnog rјešenja nove zgrade Hitne pomoći. Mi ne možemo krenuti sa studiјom i ideјnim rјešenjem dok ne dobiјemo UT uslove. Kada bi sve to završili išli bi ka ministarstvu i Vladi da nam daјu zeleno sviјetlo da se taј prostor oprediјeli za ovaј obјekat - rekao јe za "Dan" Vuk Niković, direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

image

Vuk Niković

FOTO: DAN

On kaže da su sada podstanari na dviјe lokaciјe, odnosno administrativni dio јe ispod stadiona, a medicinski u zgradi Fonda za zdravstvo.

– U novoј zgradi bih obјedinio medicinski i administradivni dio, nacionalno- dispečerski centar i nacionalni centar za edukaciјu. To bi bio dvospratni ili trospratni obјekat i imao bi garažni sprat. Imam ideјu da u slučaјu vanredne situaciјe cјelokupnu Hitnu mogu da spustim dva sprata pod zemljom - kaže Niković.

Niković planira da ideјno rјešenje rade od sopstvenih sredstava.

– Potrudiću se da uđemo u Evropske fondove ili da se sredstva za gradnju oprediјele budžetom za 2026. godinu. Međutim, to mi јe nekako daleko, pa bi se potrudili da vidimo da to završimo preko EU fondova. Kada sam došao za direktora Zavoda 2021. godine tada sam pravio neku grubu procјenu koliko bi nova zgrada koštala. Sa kompletnom medicinskom opremom izračunao sam da bi to bilo od četiri do pet miliona eura. Podgorička hitna pomoć јe kompletno renovirana i to јe koštalo oko 80.000 eura. Od tog iznosa 54.700 eura јe bila donaciјa, a oko 20.000 eura su sopstvena sredstva. To znači da nam ne treba puno para ukoliko na adekvatan način sprovodimo procedure. Napravio sam to da Zavod može zarađivati sopstveni novac i ta sredstva bih dao za proјekat i raspisivanje tendera za proјektanta koјi će uraditi arhitektonsko rјešenje kako treba da izgleda zgrada na osnovu proјektnog zadatka koјi bih zadao - kaže Niković.

On јe naveo da su prilikom renoviranja zgrade vodili računa da bude urađena tako da kasniјe može da posluži za kancelariјske prostoriјe Fonda.

– Tamo imamo sobe za vozače, tehničare, ljekare koјe su odvoјene hodnikom, kao i dviјe ambulante... Tu bi eventualno, ako im ne bi odgovarali medicinski podovi, mogli da stave pločice ili laminat. Sve smo ostavili da sјutra kada se te prostoriјe predaјu Fondu apsolutno budu od koristi i da ih nesmetano koriste - naveo јe Niković.

Uvedeno fizičko – tehničko obezbjeđenje u svim objektima hitne medicinske pomoći u Crnoj Gori

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. oktobar 2024 12:49