/ -
04/06/2022 u 12:10 h
Н.С.Н.С.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Градоначелник Подгорице Иван Вуковић у Чешкој поручио: Градови треба да се више питају

Надам се да ће Праг и Подгорица у будућности више сарађивати, поручио је Здењек Хриб, градоначелник Прага

Градови треба више да се питаjу, а лично сам увjерен да у оквиру Пакта слободних градова можемо учинити много више, поручио је Иван Вуковић, градоначелник Подгорице, током састанка са Здењеком Хрибом, градоначелником Прага. Вуковић је боравио у дводневној посјети Прагу у циљу размjене искуства о начинима на коjи два града управљаjу комплексним процесима одрживог развоjа – од планирања, ублажавања посљедица климатских промjена, до урбане мобилности, одговора на инфрастурктурне притиске и одрживог туризма.

Градоначелник Прага поручио је да су градови будућност свиjета те се нада да ће Праг и Подгорица у тоj будућности све више сарађивати, нарочито у оквиру Пакта слободних градова.

Из ПГ бироа подсјећају да је Пакт слободних градова инициjатива коjоj се Подгорица придружила 2021. године, а коjу су градоначелници Прага, Варшаве, Братиславе и Будимпеште покренули 2019. године. Циљ покретања Пакта слободних градова је размjена добре праксе у одрживом урбаном развоjу, ублажавање стамбене кризе, као и посљедица глобалног загриjавања.

–Представници Главног града разговарали су са професионалцима из прашког Института за планирање и развоj о прашком jавном превозу, коjи важи за jедан од наjефикасниjих у Европи, док им jе предсjедник градске Комисиjе за одрживу енергиjу и климу Мартин Бурсик представио Прашки климатски план 2030 и наjзначаjниjе иновативне проjекте из тог плана. Током боравка у Прагу, подгоричка делегациjа упознала се и с концептом одрживог туризма коjим градска управа одговара на негативне аспекте овог изузетно значаjног привредног сектора за Чешку, док су у градскоj агенциjи размиjенили искуства у спровођењу смарт ситy проjеката два града – наводе из ПГ бироа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 10:44