Водовод тврди да нема софтвер да би на рачунима исказао елементе цијена / - Дан
22/01/2022 u 07:58 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Градска предузећа не исказују трошкове формирања цијена: Спорне рачуне признају Водовод и Депонија

Из предузећа Депонија објашњавају да исказивање трошкова на рачунима у пракси није примјењиво, док из Водовода тврде да немају софтвер за то

Предузећа Депонија и Водовод признају да на рачунима за пружене услуге не исказује трошкове из којих је формирана цијена како је то прописао Закон о комуналним дјелатностима. Дакле, издају у најмању руку спорне рачуне. Из Чистоће коjа има заjеднички рачун са Депониjом кажу да они исказуjу фискални и вариjабнилни дио циjене, док се из Погребних услуга тврде да приказани у годишњем извjештаjу.

Закон прописује је да је вршилац комуналне дјелатности дужан да на рачуну искаже све трошкове из којих је формирана цијена.

- На рачуну за пружене услуге прераде и збрињавања комуналног отпада које наше друштво фактурише корисницима својих услуга, правним лицима на територији града, не исказују се трошкови који се односе на трошкове ангажовања потребне радне снаге, утрошену електричну енергију, трошкове текућег одржавања, трошкове инвестиционог одржавања комуналне инфраструктуре и припадајуће опреме. Такође, не исказују се ни трошкови отплате кредита за изградњу комуналне инфраструктуре и набаваку припадајуће опреме, набавке потрошног материјала и на друге оправдане трошкове који су настали у пружању услуге прераде и збрињавања комуналног отпада. Наиме, иако је члановом 54 став 4 Закона о комуналним дјелатностима прописано да је вршилац комуналне дјелатности дужан да на рачуну за извршену комуналну услугу посебно искаже трошкове по елементима, истичемо да се у пракси показало да примјена ове законске одредбе, у техничком и рачуновостеном смислу, није могућа- наводе из Депоније којом руководи Арсеније Бољевић.

Погребне услуге се позивају на годишњи извјештај

На рачунима Чистоће за извршене услуге сакупљања и транспорта комуналног отпада засебно су исказани фиксни и варијабилни трошкови у складу са чалном 54, став 4 Закона о комуналним дјелатностима, саопштио је Андрија Чађеновић, извршни директор Чистоће.

Он је навео и да по овом питању није било поступака против друштва. Тумачење су дали и из Погребних услуга којим руководи Срђан Миљанић.

- Сви трошкови из којих се састоји цијена погребних услуга приказани су у годишњем извјештају о реализаији програма обављања комуналних дјелатности за годину, који се објављују на сајту друштва, а на који Скупштина Главног града даје сагласност. Цијене су формиране сагласно Закону о комуналним дјелатностима и уредби о ближим елементима и методологији за одређивање цијена комуналних услуга. По том основу нијесмо имали судских тужби – наводе из Погребних услуга.

Они поручују да сви њихови испостављени рачуну садрже назив правног лица коме се фактурише пружена услуга, назив објекта на који се односи односи пружена услуга, површина објекта, цијена услуге по квадрату, нето износ, износ ПДВ-а, као и укупан износ дуга по сваком појединачном рачуну.

Трошкове на рачунима не исказује ни предузеће Водовод на чијем је челу Филип Макрид.

- Примјену члана 54 став 4 Закона о комуналним дјелатностима којим је прописано да се на рачуну за извршену услугу посебно искажу трошкови из којих је формирана цијена, када је у питању Водовод и канализација није било могуће спровести због ограничења у софтверу. Такође, с обзиром да је овај проблем присутан код свих водоводних предузећа начин примјене овог члана је био предмет расправа и Удружења Водовода. Радимо на превазилажењу овог проблема, а тужби није било – саопштено је из Водовода.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 17:44