/ - LAZAR RUZIC
06/10/2021 u 12:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Грин Хом упутила Главном граду иницијативу за санацију шумског појаса на Ћемовском пољу

Како додаје, дио заштитног шумског појаса који и даље постоји, углавном служи за одлагање разног отпада: гума, грађевинског шута, комуналног и животињског отпада

НВО Грин Хом упутила је Главном граду иницијативу за санацију и ревитализацији заштитног шумског појаса Ћемовско поље, код КАП -а.

Како је саопштила координаторка пројекта Милица Кандић заштитни шумски појас представља сађену шуму алепског бора, чемпреса и црног бора који је сађен након ИИ свјетског рата.

 - Заштитни шумски појас  формиран је непосредно уз индустријску зону КАП – а али поред те улоге има и вјетрозаштитну функцију и представља зелени прстен града. Заштитни шумски појас сађен је у цјелинама између којих се налазе пожарни путеви, како би у  случају настанка пожара, исти био саниран одмах и како би се онемогућило даље ширење пожара на остале цјелине - оцијенила је она. Међутим из године у годину, заштитни шумски појас се губи усљед пожара и сјече дрвећа. Пожарни путеви су прилично непроходни због обрасле вегетације и онемогућава се пролазак ватрогасних возила, што за посљедицу има пожаре већих размјера и губитак зеленог фонда. Сјеча дрвећа врло често прође несанкционисано - навела је Кандић.

Како додаје, дио заштитног шумског појаса који и даље постоји, углавном служи за одлагање разног отпада: гума, грађевинског шута, комуналног и животињског отпада.

 - Током акције коју је Греен Хоме спровела 2018. године а у сарадњи са Чистоћа Д.О.О. са ове локације уклоњено је 350 врећа отпада и 15 киперских тура грађевинског шута. На овом подручју спроведене су и бројне акције садње на иницијативу појединаца, НВО, али нажалост, помак и унапређење овог заштитног шумског појаса није видљив. На линку можете погледати како изгледа ово подручје данас.Заштитни шумски појас на Ћемовском пољу има велику амбијенталну, естетску, еколошку вриједност за Подгорицу. С тога очекујемо адекватну реакцију Главног града и покретање активности на санацији и ревитализацији овог зеленог појаса - напоменула је она.

--

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

25. januar 2022 03:36