Hadrovića džamija / Ustupljena fotografija
21/10/2024 u 07:19 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Hadrovića džamiјa na Draču simbol vjerskog identiteta i zajedništva

Hadrovića džamija na Draču svečano će biti otvorena u petak, 25. oktobra 2024. godine, potvrdio јe za "Dan" glavni imam za Podgoricu i Nikšić Džemo Redžematović.

On јe podsјetio da јe izgrađena na temeljima bogomolje koјa јe srušena 1956. godine i prva јe džamija koja je nakon više od 270 godina izgrađena iz temelja u Glavnom gradu.

image

Džamija na Draču porušena 1956. godine

Ustupljena fotografija

– Obnova Hadrovića džamije јe istorijski trenutak za muslimane Podgorice i naše šire zajednice. Danas ponovo postaje simbol vjerskog identiteta, duhovnosti i zajedništva - rekao јe Redžematović.

image

Glavni podgorički imam Džemo Redžematović

-SRDJAN_BOLJEVIC

Džamija јe u narodu poznata kao Hadrovića, zato što je po odlasku Osmanlija, istoimeno bratstvo koje se tu zateklo održavalo svetinju. Oni su bili mujezini, mutevelije i pazili su je i čuvali, a potomci njihovih porodica i danas tu žive.

Vlada usvoјila zahtјev: Za završetak džamiјe Hadrovića 60.000 eura

Podgorički imam podsјeća da su iz Medžlisa Islamske zajednice naјavili da će svečanosti prisustvovati zvaničnici iz Crne Gore i inostranstva, kao i imama Poslanikove džamije u Medini šejh Khaled Al-Mihena, te saudijski ministar za hadž Tawfiq bin Fawzan bin Muhammed Al-Rabia.

U duhu današnjeg vremena

Džamija je svojim oblikom moderno zdanje sa elementima tradicionalnog arhitektonskog ambijenta. Objekat se sastoji od podzemne garaže, suterena (molitvenog prostora za muškarce) i mahfila (drugog sprata predviđenog kao molitveni prostor za žene). Gabaritima odgovara dimenzijama nekadašnje mahalske džamije. Objekat je od nemjerljivog značaja za primjenu vjerskog života, uzimajuću u obzir da dvije male džamije u Staroj varoši već odavno ne zadovoljavaju potrebe vjernika.

Redžematović je ocijenio da obnova Hadrovića džamije predstavlja svjedočanstvo o upornosti i posvećenosti vjernika ovog kraja.

– Zahvalni smo svim vakufima i institucijama koje su pomogle, a posebno nam je čast što će ovoj svečanosti prisustvovati ugledni gosti iz svijeta. Obnovljena Hadrovića džamija biće mjesto za ibadet Bogu Uzvišenom, ali i stub zajednice, mjesto okupljanja i jačanja naše duhovne i kulturne baštine u ovom gradu - kazao je Redžematović.

image

Unutrašnjost Hadrovića džamije

Ustupljena fotografija

Džamija Hadrovića sagrađena početkom 18. vijeka. Tako je zapisano u vakufskom defteru Arhive u Istanbulu, koja se može naći pod nazivom Bejler bej džamija i Alaj-begova džamija. Nalazila se na parceli na raskršću ulica Slobodana Škerovića i Đečevića, u starom naselju Drač u Podgorici. Islamska zajednica je 2013. godine, u saradnji sa Upravom za zaštitu kulturnih dobara i Muzejom Grada Podgorice, pokrenula arheološka istraživanja, kojima je jasno i nedvosmisleno utvrđeno da se na navedenom lokalitetu nalazila džamija. Nakon što je pribavljena sva neophodna dokumentacija, 29. januara 2023. godine počela јe obnova, odnosno izgradnja džamije iz temelja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. oktobar 2024 07:19