Предлог иницијатора куда да се направи шеталиште / -Архива
04/08/2021 u 08:40 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Иницијатива Подгоричана градоначелнику: Изградити шеталиште поред Љубовића

Посебну вриjедност чинила би опремљеност стазе за потребе ОСИ и особа са оштећењем вида. Иницијативи су се придружили Савез слиjепих, УМСХЦГ, Удружење Родитељи, Параолимпиjски савез, Удружење КАНА, становници Забjела, Побрежjа, Старе вароши...

На адресу Главног града, а на руке градоначелнику Ивану Вуковићу стигла је иницијатива за градњу шеталишта поред Љубовића. Иницијативу су предали грађани, организације и удружења окупљени у групи „Очи Подгорице”. У иницијативи су навели да би овај пројекат допринио санацији Љубовића, односно садњи аутохтоних стабала, повезивању урбане и зоне природе, скраћивању пjешацима пут од Старе вароши ка Забjелу, као и да се формира опремљена стаза коjу могу користити ОСИ и особе са оштећењем вида.

– Шеталиште би омогућило приступ Љубовићу становницима диjела града преко Мораче. Посебну вриjедност чинила би опремљеност стазе за потребе ОСИ и особа са оштећењем вида, jер се буквално на перифериjи шеталишта налазе Библиотека Савеза слиjепих и Удружење младих са хендикепом. Почетак шеталишта већ постоjи. То jе тротоарска стаза коjа почиње од Моста Јунион бриџ. Тротоарска стаза почиње да благо скретање и благи успон и прати коте коjе ће омогућити што правилниjу спиралну путању, иза Стрељачког савеза се пење, и само ту постоjи jедна позициjа коjу треба премостити. Шеталиште се ту, код Хидрометеоролошког завода веже на систем стаза и благо спирално на стазу у правцу капиjе иза Кодре. На ове стазе се каче тротоари испред Стрељаштва, па jе лак приступ Библиотеци за слиjепе, а тротоар поред Трговинске школе води ка обjекту Удружења младих са хендикепом. Шеталиште би испод обронака имало садржаjе за дjецу, а у наставку клупе, чесму, расвjету. Оно што би било пожељно jе да подлога буде што равниjа због потреба ОСИ и да има удубљену тактилну стазу за особе са оштећељем вида – пише у иницијативи коју су у име окупљених у групи потписали Предраг Томовић и Сандра Вукашиновић.

Иницијативи су се придружили Савез слиjепих, УМСХЦГ, Удружење Родитељи, Параолимпиjски савез, Удружење КАНА, становници Забjела, Побрежjа и Старе вароши...

– Очекуjемо да сагледате све аспекте шеталишта и вољу свих грађана и да приступимо планирању и градњи – пише у иницијативи.

Кристина Михајиловић из Удружења Родитељи каже да је добра прилика да се може продужити стаза коjа би се користила за шетњу, око Љубовића и то страном коjа се за то не користи.

– Све што подразумиjева кориштење зелених површина без интервенциjа и бетона, може само да буде поздрављено. Брда Подгорице треба чувати таквим какава jесу и тамо гдjе jе то могуће, а не рушећи ни брдо ни дрвеће обезбиjедити садржаj коjи се може користити за шетњу, тренинге, пикнике и наjjедноставниjи боравак у природи – каже Михајиловић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 05:24