Odbornici DPS-a, SD-a i SDP- a / - M.VUJISIć
25/06/2024 u 13:25 h
Andrijana Dabanović
M.Vujisić
Andrijana Dabanović<br/>M.Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Inicijative za smjenu vlasti potpisala 22 odbornika

Svako ko bježi od izbora ima strah od rezultata jer unaprijed zna kakve su poruke građana. Najbučniji su oni koji se bore za fotelje, kaže Andrija Klikovac

Odbornici DPS-a, SD-a i SDP- a na pres konferenciji saopštili su da su skupili 22 potpisa odbornika za inicijative za smjenu gradonačelnice Olivere Injac i skraćenje mandata Skupštine Glavnog grada. Inicijative nijesu pokazali, ali je Andrija Klikovac, odbornik DPS- a kazao da ih nijesu potpisali odbornici BS-a. 

– Inicijativu je bilo dovoljno da potpiše 20 odbornika. Mi ćemo predati čini mi se 22 potpisa. Neke od kolega nijesu stigle da sprovedu partijske procedure, konkretno iz Bošnjačke stranke. Mi ćemo pokrenuti proceduru, jer želimo da budemo odgovorni prema građanima. Vidjećemo šta će biti kada je glasanje u pitanju. Naš stav je da bi najviše politički profitirali da ova vlast i dalje traje, da se dogovore i da građani imaju priliku da vide šta se radi zarad fotelja. PES i drugi rade sve da ne dođe do izbora. Direktno u podgoričku priču uključen je Andrija Mandić, predsjednik Skupštine Crne Gore koji vrši pritisak da ne dođe do izbora u Podgorici iz prostor razloga da Nova srpska demokratija ne bi loše prošla na tim izborima. Isto važi i za Milojka Spajića, gdje smo vidjeli da je PES pao za 50 procenata u Budvi, a taj trend će se nastaviti i u Podgorici  - rekao je Klikovac.

Klikovac kaže da je njihov odbornički klub pažljivo razmatrao inicijative, te da su svi odbornici potpisali inicijative.

– Ključna su dva razloga zbog kojih smo potpisali inicijative. Jedan od razloga je što gradonačelnica Olivera Injac nije ostvarila rezultat, lokalna preduzeća su u lošem stanju… Ne postoji nijedan razlog da se ne traži razrješenje. Ona i nema više podršku koju je imala kada je dobila mandat da vodi grad. Ovo je dobra prilika da se ispita njeno povjerenje. Potpisali smo i inicijativu za skraćenje mandata Skupštini. Mi od tih izbora ne bježimo, čak ih iniciramo. Ova vlast više nema legitimitet, pa na izborima treba da se izmjeri snaga partija, da građani daju mišljenje i da se formira neka drugačija vlast. Svako ko bježi od izbora ima strah od rezultata jer unaprijed zna kakve su poruke građana. Najbučniji su oni koji se bore za fotelje. Mi želimo izbore i na osnovu glasova da se formira vlast. Kada kažu da neko, ako podrži ovu inicijativu sa nama pravi koaliciju to nije tačno. Ne prave koaliciju sa DPS-om ni jedni, ni drugi ni treći, nema koalicije sa DPS-om jer naši birači ne žele koaliciju sa ovima koji trenutno nemaju rezultate na nivou Grada - kaže Klikovac.

Klikovac nije želio konkretno da odgovori na pitanje "Dana" da li su imali razgovora sa GP URA oko inicijativa. On je kazao da razgovaraju sa svim partijama u vlasti da pronađemo najbolji način za izlaz iz krize. Klikovac nije konkretno kazao sa kim su razgovarali.

–Sa kim razgovaramo ne bih iznosio pojedinosti jer nemamo ništa što je usaglašeno da saopštimo niti želimo da razgovaramo o tome. Razgovaramo sa svim subjektima iz lokalnog parlamenta, sa kim konkretno nećete dobiti odgovor - rekao je Klikovac.

Odgovarajući na pitanje "Dana" da li je DPS jedinstven s obzirom na to da je Duško Marković formirao novu partiju Andrija Klikovac tvrdi da je klub DPS-a u Podgorici jedinstven.

– Vidjeli smo inicijativni odbor partije političara Duška Markovića koji je jedan od inicijatora te strane i želimo im sreću u daljem radu. Vjerujemo da su u pitanju kadri ljudi. Vidio sam programski da je i ta opcija za građansku Crnu Goru. Nijesam razmiljao o prelasku u partiju Duška Markovića - poručio je Klikovac.

Miloš Mašković, odbornik SD-a kaže da će se već danas u skupšttinskoj proceduri u formalno pravnom smislu naći ove inicijative. On kaže da očekuje da Skupština bude održana najdalje za mjesec dana.

- To su maksimalni rokovi prošisani Poslposlovnikom Skupštine. Mi na toj sjednici očekujemo široku podršku inicijativama ili jednoj od ove dvije. Odlučili smo se za ova dva modaliteta kako bi smo se svim političkim subjektima u okviru parlamentarne većine dali adekvatnu mogućnost da se izjasne o radu, odnosno ne radu ove gradske uprave. Građani su shvatili da sve što je Pokret Evropa sad obećavao u predizbornoj kampanji samo je prodavanje magle - ističe Mašković.

Mašković kaže da oni kao opozicija traže podršku od nekoga iz vladajuće većine za rušenje vlasti.

– Mi smo zato predali dvije inicijative kako bi im ostavili prostor da se izjasne kako misle da treba. Vjerujemo da će jedna od te dvije imati podršku. Više vjerujemo da će je imati inicijativa za skraćenje mandata Skupštine. Tekst inicijative je pisan kako bi bio prihvatljiv svim političkim subjektima - ističe Mašković.

Budimir Mugoša, odbornik SDP-a kazao je da svako ko se bavi politikom teži da bude vlast. Mugoša kaže da su inicijativu podnije partije SDP, SD i LP, a ne odbornički klubovi.

– Jedini način na koji se dolazi na vlast su izbori. Opozicija to uvijek traži pa i kada je vlast dobra, a ne kao ova sadašnja. Naš zajednički cilj je da dođe do izbora i do preraspodjele vlasti. Pokušavamo da krizu riješimo na izborima. Teren prebacujemo na skupštinu. Ovo je najčistije rješenje jer su na gubitku građani. Cilj nam je da se u najkraćem roku dođe do izbora - rekao je Mugoša.

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. jun 2024 15:49