Вртић на Старом аеродрому затворен до даљњег / - Вртић на Старом аеродрому затворен до даљњег
19/11/2021 u 09:50 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Испитује се безбједност вртића плаћеног 2,7 милиона прије три године

Вртић „Драган Радуловић“ употребну дозволу добио је 3. септембра 2018. године, пројектант Илија Радуловић каже да сматра да је посао одрадио савјесно и професионално док управа ЈПУ „Ђина Врбица“ наводи да су прибавили документацију те ће ускоро утврдити гдје је дошло до пропуста и да ли ће неко бити позван на одговорност

Главни државни архитекта са представницима Министарства просвјете, науке, културе и спорта обићи ће данас вртић „Драган Радуловић“ на Старом аеродрому у којем је недавно спријечена већа хаварија и процијенити на који начин се објекат у што краћем времену може оспособити за боравак дјеце. У недјељу 7. новембра пукла је водоводна циjев и поплављене су цjелокупне електроинсталациjе у техничкоj просториjи у склопу обjекта. Спој воде и струје могао је да изазове између осталог и пожар. Случајни пролазник је примијетио да избија вода испод улазних врата и тада је дјеловала управа установе. Вртић је затворен и око 230 малишана, који редовно долазе од 512 уписаних, распоређено је у три сусједна вртића што у ванредним условима које намеће епидемија корона вирусом додатно отежава функционисање свима.

Из министарства су казали да ће данас утврдити на који начин ће моћи тај дио просторије да се изолује и да се оспособи. Прибавили су документацију те ће ускоро утврдити гдје је дошло до пропуста и да ли ће неко бити позван на одговорност.

"Употребнa дозвола дата је 3. септембра, а вртић отворен 7. септембра 2018. године

Вртић има 3.000 квадрата, отворен је 7. септембра 2018. године, има осам радних соба за jаслене групе, 12 соба за групе у вртићу, осам канцелариjа и централну кухињу. Објекат је коштао 2,7 милиона еура, док jе Главни град уложио земљиште од 9.119 квадрата, вриjедно око 1,8 милиона еура. Грађен је у оквиру проjекта са Банком за развоj Савjета Европе у пројекту изградње седам вртића широм Црне Горе.

Чека се информација ко је одоворан за хаварију

Из ЈПУ „Ђина Врбица“ на чијем је челу Бојана Разић казали су да је министарство просвјете по приjави квара, окупило тим стручњака коjи jе у више наврата урадио инспекциjски надзор како би се утврдио степен причињене штете. Паралелно са тим, како наводе, покренута jе истрага утврђивања одговорности.

– Вјерујемо да ће комисиjа убрзо изаћи са одговором о лицима одговорним за хавариjу коjа jе наступила. Министарство jе преузело обавезу санирања последица штете. Рок за радове jош ниjе познат. Донијели смо одлуку да дјеца из овог вртића буду преусмjерена у ВJ „Jелена Ћетковић 1“, „Jелена Ћетковић 2“ и „Ђина Врбица“. Родитељи имају велико разумиjевање и стрпљење. Уколико адекватан респонзивитет на дjечjе развоjне потребе и реализациjа циљева васпитно-образовног рада буду налагали као нужност проширење додатних просторних капацитета и ресурса, листа васпитних jединица у коjе су преусмjерена дjеца из овог вртића биће проширена. Наши васпитачи и чланови стручног тима мотре ток и динамику васпитно-образовног процеса. Како би се дjеци олакшала адаптациjа на нови, привремени васпитно-образовни контекст, васпитно-образовни рад ће обављати васпитачи коjи руководе њиховим групама у матичном вртићу – кажу из установе.

Директор фирме Инг инвест Илија Радуловић, који је био водећи пројектант казао је да су радили одговорно како је струка налагала.

– Просторија је карактеристична по садржају, ту су инсталације, комора, пумпе, ормар управљања тих пумпи... Изненађен сам да је дошло до хаварије уколико се то редовно одржавало. Ја сам пројектант и предао сам објекат, али неко га мора одржавати, а то није у мојој надлежности. Ту су пумпе, а до њих мора доћи струја, односно командни ормар. То не може једно без другог. Ми смо адекватно ријешили све, најбоље што смо могли. Сматрамо да смо посао одрадили савјесно и професионално. Исти одговор послали смо и Управи јавних радова – каже Радуловић.

Вртић је употребну дозволу добио 3. септембра 2018. године, а издало га је тадашње Министарство одрживог развоја и туризма - Директорат за грађевинарство којим је руководио Павле Радуловић. Дозволу је потписала Борка Новковић, самостална савјетница I.

– Извјештај о техничком прегледу изведених радова, урађен од стране вршиоца техничког прегледа Институт за развој и истраживање у области заштите на раду од августа 2018. године саставни је дио овог рјешења – пише у рјешењу Директората.

Из Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма казали су да је употребна дозвола издата на основу Закона о управном поступку, Закона о планирању простора и изградњи обjеката, као и Закона о уређењу простора и изградњи обjеката.

– Дозвола је издата на основу документације и то захтјева Министарства просвjете од 28. августа 2018. године, рјешења Министарства одрживог развоjа и туризма од 15. децембра 2015. године, коjим jе Министарству просвjете издата грађевинска дозвола за изградњу вртића. Такође, ту је и рјешење Министарства одрживог развоjа од 29. августа 2018. године, о именовању вршиоца техничког прегледа радова, као и извјештаја о извршеном техничком прегледу радова од августа 2018. године, коjи jе заведен у министарству 3. септембра 2018. године, а у коме jе вршилац техничког прегледа Институт за развоj и истраживања у области заштите на раду предложио употребу обjекта – казали су из министарства.

Они наводе да је сва документација која је приложена уз захтjев за издавање дозволе овjерена од стране вршиоца техничког прегледа, извођача радова, надзорног инжењера и водећег проjектанта.

– Законом о уређењу простора и изградњи обjеката прописано је да се подобност за употребу обjекта утврђуjе техничким прегледом, те да он обухвата контролу усклађености радова са ревидованим главним проjектом, као и са прописима, стандардима, техничким нормативима и нормама квалитета коjе важе за поjедине врсте радова, односно материjала, опреме и инсталациjа. Вршилац техничког прегледа обавезан је да у извjештаjу предложи употребу обjекта, отклањање утврђених недостатака или забрану употребе обjекта. У конкретном случаjу, вршилац техничког прегледа - Институт за развоj и истраживања у области заштите на раду jе предложио употребу обjекта. Рjешење Министарства одрживог развоjа и туризма коjим jе дониjета употребна дозвола за обjекат, дониjето jе у поптпуности у складу са законом – наводе из министарства.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 07:59