Веселин Вукчевић / -
27/05/2022 u 10:39 h
Н.С.Н.С.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Изборна комисија Главног града затражила од министра просвјете: Директори да дозволе комисији да обиђe школе

Комисиjа jе дужна да сачини извjештаj са фото елабоаратом и достави га предсjеднику Изборне комисиjе до 10. јуна, саопштио је Веселин Вукчевић

Предсједник Изборне комисије Главног града Веселин Вукчевић упутио је писмо Миомиру Војиновићу, министру просвјете, тражећи да упозна директоре школа и вртића да су дужни да сарађују са њима у циљу уређења бирачких мјеста у сусрет предстојећим локалним изборима. На овај корак се, како је Вукчевић објаснио у допису који је упутио Војиновићу, одлучио јер се у досадашњој комуникацији са појединим директорима нијесу имали разумијевање од стране директора установа.

– Значајан број бирачких мјеста се налази у просторијама јавних установа за основно и средње образовање и предшколских јавних установа, због чега је потребно да нам доставите имена директора основнх и средњих школа, односно вртића са њиховим контакт телефонима. Подаци су нам потребни како бисмо са њима остварили комуникацију у циљу уређивања бирачких мјеста у сусрет предстојећим локалним изборима који ће се одржати 23. октобра. Такође, у досадашњој комуникацији са појединим директорима је било и случајева наразумијевања њихових обавеза и неспремности на сарадњу, молим вас да их упознате са њиховим дужностима прописаним одредбама Закона о избору одборника и посланика. Одредбама члана 17 став 3 Закона о избору одборника и посланика, прописано је да су државни органи, органи локалне самоуправе, други органи и организације дужни да пружају стручну и техничку помоћ органима за спровођење избора и да им достављају податке потребне за рад – пише у допису упућеном Војиновићу.

Веселин Вукчевић за "Дан" наводи да су образовали комисиjу за евидентирање и процjену испуњености услова у обjектима коjи се користе као бирачка мjеста за самостално и таjно гласање особа са инвалидитетом.

– Задатак комисиjе jе да обиђе обjекте коjи се користе као бирачка мjеста и евидентира прилагођеност тих обjеката особама са инвалиитетом у складу са Правилима о одређивању и уређењу бирачких мjеста и о мjерама коjима се обезбjеђуjе таjност гласања, коjе jе дониjела Државна изборна комисиjа. Комисиjа jе дужна да о затеченом стању обjеката коjи се користе као бирачка мjеста сачини извjештаj са фото елабоаратом и достави га предсjеднику Изборне комисиjе Главног града до 10. јуна – рекао је Вукчевић.

Вукчевић подсјећа да сва бирачка мјеста морају бити прилагођена ОСИ, морају имати равну подлогу, косу рампу или лифт за особе коjе се отежано крећу, висина прагова мора бити до 5 центиметара, ширина улазних врата мора бити наjмање 85 центиметара.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 08:00