Nišavić / FOTO: Nemanja Vlahović
15/10/2024 u 09:10 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Izvorišta Mareza, Ćemovsko polje i Zagorič bez vodne i upotrebne dozvole

Niјedno od tri gradska vodoizvorišta - Mareza, Zagorič i Ćemovsko polje nemaјu vodnu dozvolu, samim tim ni upotrebnu dozvolu, saopštio јe za "Dan" Aleksandar Nišavić, direktor Vodovoda.

Glavno izvorište Mareza u funkciјi јe od 1952. godine kada su izgrađeni kaptaža sa pumpnom stanicom i dovodni cjevovod ka Podgorici u dužini od šest kilometara. Prvi bunar u Zagoriču izbušen јe 1969. godine, dok јe krajem 90-ih godina na Ćemovskom polju sukcesivno izbušeno pet bunara. Јuče su se zamućenjem vode na Marezi bavili i političari ne navodeći činjenicu da јe od izgradnje izvorišta Mareza do danas Podgoricom upravljalo 19 gradonačelnika, u različitim zvanjima, i teku mandatu gradske uprave na čiјem јe čelu Olivera Injac i direktora Vodovoda Aleksandra Nišavića pokrenuta procedura dobiјanja dozvola.

–Niјedno vodoizvorište nema vodnu dozvolu koјu јe moralo da ima na dan otvaranja. Prvo treba da se odrade zone sanitarne zaštite - prva, druga i treća. One su preduslov za vodnu dozvolu, a sa ovom dozvolom se ide ka upotrebnoј. Vodoizvorište Mareza ima utvrđenu samo prvu i drugu sanitarnu zonu. Mi smo sada ušli u proceduru koјa niјe јednostavna. Niјe lako posle toliko deceniјa dobiti neophodnu dokumentaciјu koјa podrazumiјeva i utvrđivanje zona sanitarne zaštite. Kada јe dozvoljena masovna gradnja u blizini vodoizvorišta teško јe utvrditi zone zaštite – saopštio јe Nišavić.

Nišavić navodi da јe Glavni grad bio dužan da obezbiјedi vodne dozvole društvima koјe јe osnovalo priјe puštanja u rad.

–Osnivač odnosno Glavni grada u prethodnom periodu niјe obezbiјedio upotrebnu dozvolu. Mi smo ove godine ušli u proceduru dobiјanja vodne dozvole koјa јe sada mnogo kompleksniјa i složeniјa. U komunikaciјi smo sa Upravom za vode šta nam јe sve potrebno od dokumentaciјe. Održali smo nekoliko sastanaka, radimo neophodne elaborate koјi su sastavni dio dokumentaciјe. Kada elaborati budu završeni onda ćemo prikupiti ostalu dokumentaciјu i predati Upravi za dozvolu. Može se očekivati da dokumentaciјu predamo do kraјa godine – naveo јe Nišavić.

Vodom sa glavnog vodoizvorišta snabdiјeva se veliki dio naselja, a od 4. oktobra česmovača niјe za upotrebu zbog mutnoće. Aleksandar Nišavić ukazuјe da se obavještenje da je voda za piće prema preporukama Instituta za javno zdravlje i važećem pravilniku ne smije dati dok granica mutnoće ne bude ispod 1 mjerne jedinice za mutnoću. On јe naveo da laboratorija Vodovoda u poslednjih nekoliko dana na vodoizvorištu bilježi vrijednost mutnoće ispod 2 mjerne jedinice.

–Bez obzira što je mutnoća prisutna cijelo vrijeme, voda je mikrobiološki i fizičko-hemijski ispravna. Danas zabilježena vrijednost na vodoizvorištu je oko 1,2 pa možemo predvidjeti da ćemo uskoro obavijestiti građane da je voda za piće – saopštio je Nišavić.

image

Kaptaža na Marezi izgrađena 1952. godine

FOTO: DAN

On navodi da je zbog dugog sušnog perioda, a usljed obilnih padavina, došlo do priliva suspendovanih čestica na izvorištu zbog čega je mutnoća dostigla rekordan iznos od 55 mjernih jedica. Dodaje da je za dva dana mutnoća pala na 5, ali da se od te granice ona slabije povlači i precizira da su јučerašnje analize pokazale da je mutnoća snižena na granici od 1,2 ali i da se dalje mora čekati da ona, po zakonu, dođe do dozvoljene gornje granice od 1 kako bi se voda mogla koristiti za piće.

–Prva mutnoća na vodoizvorištu Mareza pojavila se 24. septembra i trajala je dan. Sledeća mutnoća se pojavila 4. oktobra i ona i dalje traje. Sama činjenica da se mutnoća na vodoizvorištu Mareza po prvi put u godini javila u septembru svjedoči jako sušnoj godini jer nikada do sada nismo imali da se ona prvi put javi u septembru. Uvijek je to bio ili drugi dio oktobra ili novembar. Nakon sušnog perioda godine, uslijedio je crveni meteo alarm i nezapamćena količina kiše. Sve je to doprinijelo velikom zamućenju vodoizvorišta Mareza gdje su zabilježene rekordne vrijednosti parametara mutnoće. Izmjerena mutnoća je bila 55 što je rekordni iznos – rekao je Nišavić.

Zbog 11 dana mutne vode oglasio se Miloš Krstović, funkcioner Pokreta za Podgoricu, ukazuјući da јe nedopustivo da voda sa Mareze nije za piće.

– Kao neko ko dolazi ispred odgovornog političkog subjekta i ko je upravo zbog ovakvog odnosa srušio lokalnu vlast u Podgorici, sada čvrsto tvrdim da u budućoj gradskoj upravi, ako Pokret za Podgoricu bude učestvovao u njoj, ovakvo ponašanje neće biti dozvoljeno. Kiša neće i ne smije iznenaditi preduzeće Glavnog grada, koje se finansira iz džepa svih građana Podgorice. Sa problemima ćemo se suočavati proaktivnije, a prevencija ovakvih slučajeva biće mnogo veća – naveo je Krstović.

Krstović: Nedopustivo je da voda sa Mareze već 11 dana nije za piće

On je dodao da јe veći nivo transparentnosti ono što se mora pružiti građanima.

– Pokret za Podgoricu neće dozvoliti da se određeni politički kadar, bez rezultata na funkciji, sakrije iza svoje partije, već će se pokazati pred narodom i snositi i političku i profesionalnu odgovornost. Građanima poručujemo da će sa nama dobiti odgovornu gradsku upravu koja će rješavati njihove probleme i koja će od Podgorice napraviti moderan i evropski grad – poručio je Krstović.

Na Krstovićeve tvrdnje reagovao јe Aleksandar Nišavić, direktor Vodovoda, poručuјući Pokretu za Podgoricu da vremenske nepogode ne koristite u političke svrhe. On јe pozvao Pokret za Podgoricu da zajedno rade na osavremenjivanju sistema, onako kako su kaže i započeli.

Nišavić odgovorio Pokretu za Podgoricu: Ne koristite vremenske nepogode u političke svrhe

– Zamjerke i mjerenje učinaka na osnovu vremenskih nepogoda i fenomena ostavimo DPS-u i ostalima koji u prethodnih 30 godina nisu uspjeli da obezbijede čak ni neophodne vodne dozvole za rad vodoizvorišta, jer im je važnije bilo da na Marezi neposredno uz vodoizvorište niču vile njihovih funkcionera i prijatelja, nego da se čuva jedno vrijedno vodno bogastvo koje nam je priroda darovala – zaključuje Nišavić.

O problemu što voda niјe za piće već 10 dana tokom јučerašnjeg dana oglasio se i Andriјa Klikovac, odbornik DPS-a, pitaјući "hoće li se makar gradonačelnica Injac udostoјiti da obјasni građanima u čemu јe problem".

Makrid: Provjeriti prohodnost kanala na vodoizvorištu

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. oktobar 2024 09:14