Slađana Kaluđerović  / -SRDJAN BOLJEVIC
18/10/2024 u 12:39 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Kaluđerović: Nadam se da će Zeta imati čast da izgradi spomenik Amfilohiju

Poslanica Socijalističke narodne partije Slađana Kaluđerović saopštila je da se nada da će Zeta, u dogovoru sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom „uskoro imati i čast da izgradi spomen-obilježje blaženopočivšem mitropolitu Amfilohiju”.

Kaluđerović je to saopštila na književnoj večeri, posvećenoj stvaralaštvu nobelovca Iva Andrića u KIC-a „Zeta”. 

O životnom putu i poetici velikog književnika, na temu „Stvaralački nemiri Iva Andrića“, besjedio je Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije. Mitropolit je istakao da je Andrićeva religioznost u djelima veoma duboka, i da pisac ponekad, i kad se rve sa Bogom, doživljava Boga kao strogog i neumoljivog sudiju, kao neki daleki autoritet koji ga iskušava i muči, ali mu se on stalno približava i na svoj način ga proslavlja kao pisac. 

“I ti svijetli momenti – dodao je Mitropolit – i u procesu njegovog stvaralaštva koje on doživljava, a i u svojoj ličnoj borbi, imaju religiozni pečat”. 

Direktor KIC-a "Zeta" Branko Noković je podsjetio da je "Zeta korijen današnje Crne Gore, i mi nemamo namjeru ništa da mijenjamo iz naše istorije".

– Mi se njome ponosimo, ona je za nas sveta kao što je sveta i naša crkva, a mi smo tu da to uvijek i na svakom mjestu posvjedočimo – naveo je Noković. 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. oktobar 2024 12:40