Кривична пријава предата Вишем државном тужилаштву / -Архива
01/10/2021 u 06:07 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ковачевић поднијела кривичну пријаву против Биљане Јововић: Печатом угашеног предузећа фалсификовала износ плате

У кривичној пријави се наводи да је Биљана Јововић преправила износ зараде како би подигла кредит, те да је признала умијешаност око злоупотребе печата некадашње Дирекције за саобраћај

Предсједница Општине Даниловград Зорица Ковачевић потврдила је за "Дан" да је Вишем државном тужилаштву поднијела кривичну пријаву против Биљане Јововић, запослене у Секретаријату за комунално стамбене послове и саобраћај, због сумње да је починила кривично дјело злоупотреба службеног положаја и несавјестан рад у служби. Она се сумњичи да је фалсификовала износ мјесечног примања како би подигла већи кредит, али и да је злоупотријебила печат Дирекције за саобраћај која је укинута још 2018. године.

– Тачно је да је поднесена пријава против Биљане Јововић, запослене у Секретаријату за комуналне послове и саобраћај. Због потребе поступка који је покренут подношењем кривичне пријаве Вишем државном тужилаштву нијесмо у могућности да по овом питању дајемо било какве информације – казала је Ковачевићева.

У пријави се наводи да се адвокат Перко Глушчевић из Никшића 12. јула као пуномоћник МФИ Монтенегро инвестментс кредит обратио предсједници Општине Даниловград са опоменом пред утужење због уговора о кредиту од 25. септембра 2020. године који је са МФИ закључила Биљана Јововић запослена у Општини Даниловград.

Документ преправљен након потписа секретара

У пријави је назначено и шта је Јововићева доставила у изјави секретару Дејану Вуковићу.

– Она је навела да је административну забрану, након што је уредно попуњена финансијским подацима из Секретаријата за финансије и економски развој и потписана од стране службеника за обрачун зарада, доставила на потпис Дејану Вуковићу. Након потписа секретара административну забрану је преправила тако што је износ зараде преправила на 1.270 еура рачунајући бруто износ свих прихода које остварује у општини и осталим институцијама јер јој је овај кредит био неопходан. Тако преправљен документ предала је у МФИ Монтенегро инвестмент кредит – пише у пријави.

– Адвокат у опомени наводи да је МФИ одмах након закључења уговора активирала средства обезбјеђења по административној забрани. Увидом у документацију достављену од адвоката Глушчевића примијетили смо да је у рјешењу о административној забрани за потрошача Биљану Јововић унесен износ нето мјесечног примања од 1.270 еура. Истог дана, по налогу предсједнице Општине узета је изјава од Марије Гргуровић, као овлашћеног лица за обрачун зарада у Општини Даниловград, а на исте наводе изјаву је по захтјеву секретара Дејана Вуковића дала и Биљана Јововић – пише у кривичној пријави.

У пријави се наводи да је Марија Гргуровић саопштила да је у септембру прошле године Јововићева донијела административну забрану да јој се попуни и овјери због аплицирања за кредит.

– Попунила је и овјерила подацима из исплатне листе и то бруто зарада 653 еура, нето зарада 437 еура, као и са износима мјесечних ануитета рате који се одбијају из личног дохотка и доставила Јововићевој. Крајем септембра 2020. године је преко књиге поште добила административну забрану од Монтенегро инвестмент кредит и како је износ у забрани био већи него што је запослена имала зараде, обавијестила је Јововићеву на даље процесуирање с обзиром да је претходни кредит, а да од банке нијесмо добијали никакво обавјештење о кашњењу – наводи се у пријави.

У кривичној пријави се наводи да је 11. септембра ове године на пошту стигао коверат насловљен за Дирекцију за саобраћај, одржавање и изградњу путева на подручју општине Даниловград у којем је био допис Монтенегро инвестмент кредита и административна забрана за извјесно лице којем је одобрен кредит на основу запослења у Дирекцији за саобраћај, одржавање и изградњу путева на подручју општине Даниловград и административној забрани издатој 2. септембра. Како је одлуком Скупштине у децембру 2018. године Дирекција укинута постојала је основана сумња у злоупотребу печата ове Дирекције, па је предсједница Општине позвала на разговор Јововићеву која је била службеник Дирекције до њеног укидања. Она је у разговору признала умијешаност око злоупотребе печата некадашње дирекције. Предсједница је о овоме обавијестила Предрага Ћетковића, извршног директора МФИ – пише у кривичној пријави Зорице Ковачевић.

Коментар поводом кривичне пријаве тражили смо и од Биљане Јововић. Међутим, она овим поводом није жељела да даје изјаве.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 23:50