Зорица Ковачевић / SJEDNICA SKUPSTINE DANILOVGRAD-NENAD MANDIC
01/09/2021 u 06:30 h
Danijela LjucovićDanijela Ljucović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ковачевић: Рјешавање загађење Зете немогуће без укључивања државних органа

Овим поводом према њеним ријечима у више наврата обраћали смо се надлежним инспекцијским органима и наше активности су резултирале с неколико изречених минималних новчаних казни, али без најмањег помака у суштинском рјешавању проблема

Предсједница Општине Зорица Ковачевић недавно је предсједнику Владе Здравку Кривокапићу упутила допис поводом рјешавања проблема загађивања ваздуха и животне средине, као и испуштања отпадних вода у Зету.

Ковачевић је истакла да је чињеница да се непречишћене отпадне воде из неколико привредних субјеката, користећи системе атмосферске канализације, испуштају директно у Зету.

- С обзиром на то да је Зета водоток од државног значаја, рјешавање наведеног проблема је немогуће без укључивања државних органа. Овим поводом у више наврата обраћали смо се надлежним инспекцијским органима и наше активности су резултирале с неколико изречених минималних новчаних казни, али без најмањег помака у суштинском рјешавању проблема. Како је само дио проблема који узрокују ови загађивачи у надлежности локалне комуналне инспекције, она је, сходно својим овлашћењима, у претходном периоду извршила велики број инспекцијских контрола, с издатим прекршајним налозима – пише у допису.

Она истиче да је у децембру 2019. године Влада Црне Горе донијела одлуку о проглашењу Парка природе "Ријека Зета".

- Како овакав статус једног подручја не прихвата активности попут нетретирања отпадних вода, поступак заштите нас додатно обавезује да проблем хитно и у цјелости буде ријешен. Предметни привредни субјекти су у обавези да добију дозволе и сагласности, које дају јасне смјернице по питању односа привредног субјекта према локалној заједници и животној средини. У сазнању смо да највећи потенцијални и стварни загађивачи Зете немају ове врсте дозвола и сагласности – наведено је у допису.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 03:46