/ -ФОТО: ПГ БИРО
16/09/2021 u 07:49 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Крију инвеститоре који не плаћају комуналије

Дуг правних лица износи 6.055.231 еура, док физичка лица за комунално опремање грађевинског земљишта дугују 1.402.898 еура

Укупна потраживања Агенциjе за изградњу и развоj Подгорице кроз накнаду за комунално опремање грађевинског земљишта за правна лица износе 6.055.231 еура, а за физичка лица 1.402.898 еура.

– У питању су укупна, а не доспjела потраживања, с обзиром на то да jе Одлуком о накнади за комунално опремање грађевинског земљишта омогућено плаћање у ратама. У зависности од врсте, намjене и величине обjекта плаћање jе могуће обавити у 36, 60, 120 и 240 рата, те обавезе регулисане на оваj начин доспиjеваjу у складу са тим – саопштили су из Агенције за изградњу и развој Подгорице на чијем је челу Срђан Раичевић.

Они даље наводе да се против инвеститора који касне са плаћањем воде поступци.

– Против свих инвеститора коjи касне са плаћањем доспиjелих обавеза, односно не поштуjу уговорене обавезе, покренути су поступци. Такође, инвеститорима коjи касне са плаћањем уговорених обавеза, обрачунава се камата по важећим стопама Централне банке Црне Горе – казали су из Агенције за изградњу и развој Подгорице.

Агенцију за изградњу и развој питали смо и колико су до сада покренули тужби због дуговања и против кога, те за који износ, али и ко су највећи дужници. Такође, интересовало нас је и да ли су неком од инвеститора наплатили пенале због неиспуњавања обавеза из уговора, као и који су инвеститор у питању, те о којој врсти посла је ријеч. На ова питања одговоре нијесмо добили.

Одборница Грађанског поктета УРА Милена Вуковић Секуловић каже да су огромна дуговања које правна и физичка лица имају према Агенцији за изградњу и развој Подгорице.

– Заиста су огромна дуговања према Агенциjи за изградњу и развоj Подгорице по питању комуналног опремања земљишта. Та дуговања су много већа од стране правних лица него од физичких, односно грађана коjи на таj начин вjероватно рjешаваjу стамбена питања. Заиста jе неприхватљиво да град мора да се задужуjе за нормално функционисање док има оволика дуговања поготово од стране правних лица коjи често самом изградњом добиjаjу огроман приход – каже Вуковић Секуловић.

Она истиче да је то неодговоран однос према граду и грађанима, те да показује неодговорност управе Главног града према своjим становницима.

– За наплату дуговања постоjе jасно дефинисана правила и власт у Главном граду дуговања може лако наплатити уколико се наравно не ради о њима блиским фирмама коjе намjерно штеде од тог трошка. С друге стране потпуно су зауставили процес легализациjе што може бити jош jедан додатан приход за Главни град и његов развоj – истиче Вуковић Секуловић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 20:54