Marina Medojevic / -SRDJA BOLJEVIC
22/07/2024 u 12:46 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Medojević: Nedopustivo da ugovor sa stanodavcem ostaje uslov za subvencije

Predviđena odluka Sekretarijata za socijalno staranje o povećanje naknade dijela troškova zakupnine podstanarima je pohvalna, ali ne i to što nijesu promjenili kriterijum za ostavrivanje tog prava, saopštila je Marina Medojević, predsjednica fondacije Banke hrane.

– Povećanje sa 50 na 100 eura je značajno za podstanarske porodice u stanju socijalne potrebe ali ne i dovoljno. Subvencije ne mogu biti jednake za sve. Pravedan kriterijum mora zaživjeti i kod nas. Što je porodica u lošijem materijalnom, socijalnom, zdravstvenom položaju, subvencija mora biti viša, do nivoa potpune subvencije, za najugroženije. Uslovi za subvenciju zakupnine podstanara su i dalje isti - obavezno je imati ugovor sa stanodavcem. Iz tog razloga se nezanatno povećao broj korisnika ove subvencije. Svega 127 porodica u Podgorici je imalo prošle godine ovu subvenciju, a ove godine ih je samo 134  - navodi Medojević.

Ugovor je nemoguća mislija za većinu podstanara jer stanodavci bježe od plaćanja poreza. kaže ona.

– Zašto se ova anomalija sistema, prelama preko leđa najugroženijih kada imamo sociialne kartone u kojima je umreženo devet institucija i jasno se može vidjeti sva imovina i svi prihodi porodica, znaju donosioci odluka. Zašto Vlada ne uredi poreski sistem i tržište najma nekretnina da bi onda država i lokalne samouprave, mogle pravedno i odgovorno subvencinisati ugrožene građane -podstanare, opet oni znaju - navodi Medojević.

Medojević potencira da nijedna Vlada i lokalna samouprava dosad, nije pokazala razmijevanje za probleme podstanara.

– U nas je stanogradnja gotovo posve prepuštena tržišno-ortačkim odnosima. U skladu s izostankom državne strategije i politike prema podstanarim, teško je očekivati ​​rješavanje tog problema. Podstanari nisu politički organizovani da bi vršili trajniji i neugodniji pritisak na politički vrh a nažalost kod nas jedino to može dovodi do boljitka pa tako teško možemo očekivati ​​promjene na bolje. Fotelja je svetinja, funkcionera. Ljudi i njihovi problemi su u drugom planu - zaključuje Marina Medojević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

06. septembar 2024 15:57