Мараш Дукај / Архива Дана
17/05/2022 u 07:01 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министар јавне управе Мараш Дукај потврдио за „Дан“: Студија о самосталности Зете враћена на допуну

Општина у оквиру Главног града Голубовци до сада ниjе добила мишљење Министарства jавне управе и ничим ниjе доприниjела одлагању самосталности, кажу из Општине

Министарство јавне управе тврди да је послало обавјештење предсједници Општине у оквиру Главног града - Голубовци Тањи Стајовић, са прегледом пристиглих појединачних мишљења министарстава, да допуне студију о оправданости територијалне промјене општине. Са друге стране из Општине Голубовци тврде да од министарства нису добили никакво обавјештење. Без овог документа самосталности Зете нема.

”Сумњам да jе студиjа баш овако написана да би била враћена на допуну и да би се допуњавала како се никад не би допунила, каже Милан Кнежевић

Како је за „Дан“ казао Мараш Дукај, министар јавне управе, по добиjању комплетних мишљења свих државних органа без одлагања ће Голубовцима упутити и евентуалну допуну обавjештења, односно коначног и потпуног мишљења.

– Министарство jавне управе поступило jе по Инициjативи за териториjалну промjену издваjањем Општине у оквиру Главног града-Голубовци у нову општину, те је сходно Закону о териториjалноj организациjи Црне Горе упутило на мишљење релевантним министарствима и то тадашњим Министарству финансиjа и социjалног старања, Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, Министарству капиталних инвестициjа, Министарству унутрашњих послова, Министарству економског развоjа, Министарству екологиjе, просторног планирања и урбанизма, Министарству просвjете, науке, културе и спорта, Министарству здравља и Управи за катастар и државну имовину. Поново смо упутили ургенције Министарству здравља, Министарству екологиjе, просторног планирања и Управи за катастар и државну имовину, али и допис Министарству просвjете, Министарству науке и технолошког развоjа и Министарству спорта за давање мишљења на инициjативу и студиjу. С обзиром на управне области за коjе су надлежни, мишљења ових органа сматрамо важним и очекуjемо да буду достављена у што скориjем периоду. По њиховом добиjању оваj орган без одлагања ће упутити и евентуалну допуну овог обавjештења, односно коначног и потпуног мишљења – казао је Дукај.

Посланик ДНП-а у Скупштини Црне Горе Милан Кнежевић каже да се стиче утисак да jе руководство Општине Голубовци урадило све да студиjа буде враћена на допуну, jер како каже, у зетском ДПС-у не постоjи интерес да Зета постане самостална општина.

image

Милан Кнежевић

-ДНП

– Овакав аматерски приступ и стварање тоталне зависности од Подгорице су били и остали тренд актуелне већине коjа jе навикла да прима плату од Ивана Вуковића и ништа не ради на стварању претпоставки за формирање самосталне општине. Уз сво уважавање Гусиња, Петњице, Тузи, као посљедње формираних општина, немогуће jе обjаснити како то Зета коjа jе по свим аспектима развиjениjа од ових општина, никад не задовољи услове, као да планирамо општину на Мjесецу, а не у Црноj Гори. Зато и очекуjем да нам грађани, без обзира на политичку припадност, даjу подршку формирању самосталне општине Зета, како би наjзад подручjе за коjе се веже државност Црне Горе добило статус коjи заслужуjе. Сумњам да jе студиjа баш овако написана да би била враћена на допуну и да би се допуњавала како се никад не би допунила – казао је Кнежевић.

image

Документ мора да се допуни

Дан

Из Општине у оквиру Главног града - Голубовци тврде да до сада ниjесу добили мишљење Министарства jавне управе, како то закон прописуjе.

– На нашу прву ургенциjу од 1.новембра 2021.године одговорено је кроз форму обавjештења, коjим смо информисани коjи су се органи до сада изjаснили о студиjи, као и о сугестиjама коjе су до сада доставили ови органи државне управе. Након што добиjемо мишљење, уколико буде то захтjев министарства, извршићемо допуну у законском року. Општина у оквиру Главног града Голубовци ничим ниjе доприниjела одлагању самосталности, о чему наjпрецизниjе говори податак да на мишљење чекамо већ пола године, мимо рока од 45 дана, колико Закон прописуjе. Што се тиче допуне, и сам законодавац прописуjе такву могућност, што jе апсолутно оправдано, имаjући у виду да квалитет и тачност студиjе мораjу бити неупитни – казали су из Општине Голубовци.

Закључак студије, која иначе никада није јавно објављена чак ни у локалном парламенту, каже да су испуњени услови за спроовођење територијалне промјене издвајањем у нову општину. Међу мишљењима министарстава карактеристично је ресора финасија гдје су рекли да документ не сдаржи довољно података да би се могли изјаснити.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 22:19