Здравствени објекат планиран у кругу Клиничког центра / фото: Срђа Бољевић
19/09/2021 u 07:31 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министарство здравља прикупља документацију; за изградњу Ургентног блока траже УТУ

Нови здравствени објекат, укупне површине 10.500 квадрата, биће смјештен између зграде Завода за трансфузију крви Црне Горе и главне зграде Клиничког центра

Министарство здравља покренуло је процедуру прикупљања документације за изградњу новог здравственог објекта на Крушевцу па је од Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма затражило урбанистичко-техничке услове (УТУ) за градњу новог Ургентног блока. Објекат је, како пише у захтјеву који је Јелена Боровинић Бојовић, министарка здравља, упутила Ратку Митровићу, министру екологије, просторног планирања и урбанизма, планиран на простору између зграде Завода за трансфузију крви Црне Горе и главне зграде Клиничког центра.

–У новом здравтственом објекту, укупне површине 10.500 квадрата, биће смјештени Ургентни центар са пратећим садржајима, операционим салама, интезивном јединицом, болесничким собама и дијагностиком. Катастарска парцела УП-12, која чини дио катастарске парцеле број 1284/1 КО Подгорица, површине 67.287 квадрата у захвату измјена и допуна Урбанистичког пројекта Клинички центар Црне Горе. У прилогу акта достављамо скицу парцеле са назначеним објектом и лист непокретности 4397-препис за парцелу – пише у захтјеву који потписује Јелена Боровинић Бојовић.

Како би се створили услови за изградњу новог Ургентног блока, одборници у Скупштини Главног града су крајем октобра прошле године уступили држави два двособна стана ради регулисања накнаде за експроприсане стамбене јединице у кругу Клиничког центра.

– Клинички центар Црне Горе обратио се градоначелнику Главног града 27. јануара 2020. године, којим траже подршку Главног града у обезбјеђивању накнаде по основу експропријације два стана у власништву породица Ђуровић и Радојевић који се налазе у објекту у кругу Клиничког центра, а који су експроприсани рјешењима Дирекције за некретнине Подручна јединица Подгорица из 1998. године, додјелом станова, чиме би се створили услови за изградњу нових објеката Клиничког центра и омогућила боља и квалитетнија здравствена заштита грађана. Имајући у виду чињеницу да објекти за здравство представљају државне објекте од општег интереса, те да се изградњом ових објеката стварају услови за унапређивање услова живота и здравља становништва како главног града, тако и државе, оцијењено је да захтјеву треба удовољити – писало је у скупштинској одлуци коју су 29. октобра прошле године усвојили одборници.

У одлуци је тада писало да су опредијељене двије стамбене јединице из имовине Главног града, и то стан од 59 квадрата на другом и стан од 59 квадрата на четвртом спрату, у објекту број 1 који је на катастарској парцели број 4534/27 КО Подгорица III.

–Чланом 1 и 2 одлуке предвиђено је да се описане стамбене јединице преносе у својину Црној Гори, за потребе ЈЗУ Клинички центар Црне Горе, као корисника експропријације, ради регулисања накнаде породицама чији станови су експроприсани рјешењима из 1998. године, а који се налазе у објекту број 6 на катастарској парцели број 1284/1 КО Подгорица I, у кругу Клиничког центра Црне Горе, на којој локацији је планирана изградња објекта новог ургентног блока, чиме Главни град доприноси остварењу јавног интереса у области здравства – писало је у документу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 14:11