Са јучерашњег протеста Ботуњана / -Архива
08/10/2021 u 06:43 h
Andrijana Dabanović, Наташа Спајић, Милица ВујисићAndrijana Dabanović, Наташа Спајић, Милица Вујисић
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мјештани Ботуна траже помјерање колектора за 500 метара

Иван Вуковић хоће да пребаци проблем на нову Владу. Најављује радове у марту, а ми поручујемо да их почињати неће. То гарантујемо, каже Борис Ћетковић

Становници Ботуна још једном су са јучерашњег протеста поручили да неће дозволити да се у насељу гради постројење за пречишћавање отпадних вода. Замјерају и Главном граду, али и Влади што већ неколико мјесеци нијесу ријешили њихов проблем. Вукашин Стојановић, члан одбора за заштиту екологије из Ботуна каже да се већ осам мјесеци окупљају како би скренули пажњу на проблеме надајући се да ће кренути да се еколошки проблем.

– Ово су настојања градоначелника Ивана Вуковића да 250 домаћинстава буде исељено. Имамо проблем који траје осам мјесеци јер је Водовод прекопао 300 метара пута да не можемо доћи до својих кућа. То је срамно да нико ту дионицу не санира да можемо безбједно ићи до домова који су на шест километара удаљени од Подгорице. Главни град се понаша као да смо удаљени на 60 километара – наводи Стојановић.

Борис Ћетковић каже да им се никада нико није обратио са неким рјешење.

– Нисмо против изградње колектора, али тражимо од Вуковића да има слуха за наше проблеме и да измјести постројење. Лако је рјешиво све ако хоће. Само да се повуку 500 метара ка КАП-у гдје је већ загађено и да сачувамо село. Сад Вуковић хоће да пребаци проблем на Владу. Најављује радове у марту, а ми поручујемо да их почињати неће. То гарантујемо – истиче Ћетковић.

Јагош Бећировић наводи да ће се окупљати свако јутро све док се њихови захтјеви не испуне.

– Нећемо одустати ко год да донесе одлуку да се ради овдје колектор. Хоћемо да се премјести колектор гдје су бараке. Није ни то идеално рјешење за нас, али боље и рањен него мртав. У скорије ријеме нијесмо се састајали ни са ким од надлежних. Ако буде добре воље може да се ријеши. Није добор ријешити проблем Подгорице, а направити Ботуну. Изградњом колектора неће само Ботун имати проблем, већ и околна насеља.Треба да се удостоје да нам закрпе путеве које су прекопали – наводи Бећировић.

Мјештанин Михаило Ћетковић очекује да их позове неко из Владе и да им кажу шта планирају, да би они знали шта даље да предузму.

– Немамо никакво рјешење већ неколико мјесеци. Тражимо да нам написмено дају да колектор овдје неће бити рађен и да се повучемо одавде. Од протеста нећемо одустати док нам не кажу јесу ли одустали од ове локације. Сви из нове власти кажу да нијесу за то и да треба да се постигне договор, али никако до њега да дође – истиче Ћетковић.

Блажо Стојановић истиче да је то постројење добро и да Главни град има економску добит никада га не би додијелили Ботуну.

– Ко може да замисли, а камоли каже да ово постројење нема утицаја на животну средину. Ако се направи ово постројење никада се неће измјестити. Не могу да вјерујем да нема ума који мисли на нашу младост и напредак. Желим да упозорим све оне који мисле другачије од нас да мисле погрешно. Нек се замисле и нека кажу да ли је у реду да нам постављају еколошку бомбу у насељу – казао је Стојановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 20:13