/ - FOTO: MIćKO VUJISIć/KUćE RAKIćA PROTEST
09/08/2024 u 11:51 h
Andrijana Dabanović, M.VujisićAndrijana Dabanović, M.Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

(FOTO/ VIDEO) Protest mještana Kuća Rakića: Traže vodu i ostavku čelnika Vodovoda Tuzi

Mještani Kuća Rakića blokirali su bulevar od Podgorice do Tuzi u blizini mosta preko Cijevne u znak protesta jer nemaju uredni vodosnabdijevanje.

Ovo je drugi protest koji organizuju jer im se, kako kazu, niko od nadležnih nije obratio, a vode nemaju 80  dana. Poručuju da neće odustati i da će proteste nastaviti ukoliko ne budu imali osnovne uslove za život.  

image

foto: mićko vujisić/kuće rakića protest

- FOTO: MIćKO VUJISIć/KUćE RAKIćA PROTEST
image

foto: mićko vujisić/kuće rakića protest

- FOTO: MIćKO VUJISIć/KUćE RAKIćA PROTEST

Mještanin Salija Fetić pročitao je zahtjeve koje upućuju predsjedniku Opštine Tuzi Lindonu Đeljaju

- Tražimo hitnu ostavku direktora Vodovoda Tuzi Ilira Camaja, zbog neadekvatnog upravljanja i lošeg stanja u sektoru vodosnabdijevanja, kao i zbog ophođenja prema majkama i djeci sa smetnjama u razvoju, koji su dva dana uzastopno čekali da se sastanu sa njima, a on nije bio na posao. Tražimo i ostavku pomoćnika direktora. Zahtijevamo da preduzmete sve mjere kako bi se hitno riješio problem vodosnabdijevanja u našem naselju, kao i izvještaj analize plave vode. Takođe, očekujemo modernizaciju infrastrukture, poboljšanje kvaliteta vode i obezbjeđivanje redovnog snabdijevanja za sve građane. Odugovlačenje i ignorisanje ovog problema više nije prihvatljivo. Tražimo i da se budžetom Opštine za sledeću godinu za naše naselje opredijele sredstva za gradnju bunara. Stabilno i kvalitetno vodosnabdijevanje za ovo područje mora biti prioritet. Tražimo i da se razriješi predsjednik Mjesne zajednice Kuće Rakića. Poslije katastrofalnog upravljanja, nezadovoljavajućeg rada i neispunjavanja osnovnih dužnosti, zahtjevamo njegovo razrješenje. Očekujemo izbor novog rukovodstva koje će odgovorno i efikasno upravljati ovim područjem i rješavati probleme građana - kaže Fetić. 

image

foto: mićko vujisić/kuće rakića protest

- FOTO: MIćKO VUJISIć/KUćE RAKIćA PROTEST

Miko Adrović istakao je da se direktor Vodovoda Tuzi do danas nije udostojio da ih primi na razgovor, ali je našao  vremena da sa svojim partijskim kolegom piše komentare na društvenim mrežama. 

– Građani Kuća Rakića su svesni da vam u ovim trenucima nismo bitni. Ali verujte gospodo da ćete isti vi preko svojih posrednika tražiti pomoć od nas. Iskreno se nadam da će vam građani odgovoriti na jedan adekvatan način. Neće zaboraviti ovu vašu neodgovornost. Apelujem na sve institucije u Crnoj Gori, na državni vrh Crne Gore da se uključe i pomognu nam u ovim teškim danima i da riješe problem vodosnabdijevanja u našem naselju - kaže Adrović. 

Žiteljka naselja Sara Bero pozvala je sve one koji im ne vjeruju da dođu kod nje ili kod bilo kog od komšija da se uvjere kako žive unazad 80 dana.

– Mi ovdje nismo zato što su nam potrebni pregledi na društvenim mrežama, već da pokažemo u kakvoj muci živimo. Pozivam i medije posle protesta da dođu prvo u moj dom da vide kakvo je stanje, pa i u domove mojih komšija. Dok mi imamo veliku muku sa vodom i naša djeca gledaju samo suve bazene, jer nemaju osnovnih uslova za život, direktor Vodovoda Ilir Camaj i bivši predsjednik Opštine Tuzi se ismijavaju na naš račun po društvenim mrežama. Pouzdano smo saznali da vode nemamo zato što kada bi je imali problem u problemu bi bili stanovnici Zabjela, Starog aerodroma, pa je onda bolje da mi, kao građani drugog reda, imamo suve slavine - navodi Bero. 

Česme na Kućama Rakića služe samo za ukras

Ona ističe da im se nakon prvog protesta niko od nadležnih nije obratio. 

- Niko nije došao da makar popriča sa nama ili nas posjeti. Uprava Opštine Tuzi je isticala da su ovo politički skupovi, zato smo i pozvali sve političke partije, pa čak i njih, da nam se pridruže. Ne vidim da su tu. Zahvaljujem se svim političkim partijama koje su došle da nas podrže. Juče me kontaktirala saradnica predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića i rekla da će se ubuduće baviti našim problemom. Kazala je da je predsjednik države u toku i da ispituje o čemu se radi i zbog čega mi nemamo vodu. Stanje je alarmantno. Domovi su nam prljavi, vladaju virusi, potrebna nam je voda. Nijesmo ih hira ovdje - kaže Bero. 

Podršku mještanima dale su i komšije sa Karabuškog polja. Amera Brković kazala je da joj je žao što danas na protestu pričaju o vodi i njenom značaju, umjesto da govore o otvaranju nove škole, igrališta za djecu...

- I mi smo se suočavali sa istim problemom prije pet godina, tako da ih razumijem. Razgovarala sam sa komšinicama i dogovorile smo se da ponudimo pomoć ženama sa Kuća Rakića. Spremne smo da pokupimo veš od žena koje ga gomilaju sedmicama i da ga operemo. To je nešto što možemo uraditi - kaže Brković. 

Djevojčica Amra Ćatović poručila je da samo želi da ima vodu.

- Želim da se ovo što prije završi, da više ne bude ovako i da se napravi bunar za vodu - kaže Amra. 

Protestu su prisustvovali i odbornici DPS-a u SO Tuzi Halil Duković i Mirza Pepić, kao i odbornik SD-a u Skupštini Glavnog grada Miloš Mašković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. septembar 2024 13:17