Крстовић у градском парламенту / -Архива
28/07/2021 u 08:50 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Много новца у ставкама "остало" у полугодишњем извјештају о пуњењу буџета Главног града

Имамо да су "остале накнаде" за првих шест мјесеци остварене 114 посто, "остале услуге" 133 посто, "остали издаци" су остварени у износу од 176 посто, а отплате "осталих обавеза" 169 посто. Не можемо ући у траг гдје су потрошена та средства, поручио је Јанко Крстовић

Полугодишњи извјештај о пуњењу буџета Главног града о којем расправљамо је последњи такав финансијски документ који ће припремити ова градска управа, оцијенио је Јанко Крстовић, шеф клуба одборника Демократа у Скупштини Главног града. Крстовић је навео да су подаци назначени у извјештају, а тичу се Секретаријата за финансије, нетранспарентни.

–Та нетранспарентност се огледа у свим ставкама гдје пише "остало" гдје се гомилају велика средства, а грађани не могу знати на шта се односе. Тако имамо да су "остале накнаде" за првих шест мјесеци остварене 114 посто, "остале услуге" 133 посто, "остали издаци" су остварени у износу од 176 посто, а отплате "осталих обавеза" 169 посто. Не можемо ући у траг гдје су потрошена та средства – навео је Крстовић.

Секретарка за финансије Снежана Поповић саопштила је да је пола године остварено 44.253.000 еура примитака.

–Градске финансије карактерише стабилност, а све кредитне обавезе Главни град и предузећа уредно измирују. У наредном периоду наставићемо са рационализацијом свих трошкова – навела је Поповић.

Градоначелник Иван Вуковић упоредио је податке из 2018. године када су дошли на власт па до данас, поручујући да су они за понос.

–Реализација капиталног буџета у поређењу са првих шест мјесеци прошле године је већа 23,7 одсто, а тек нас чекају крупне инвестције. Што се тиче дуга он износи 26,3 милиона и 4,4 милиона су гаранције које смо дали предузећима. Главни град се задужује како би се Подгорица развијала – навео је Вуковић.

Шеф клуба одборника СД-а Борис Мугоша оцијенио је да је дуг Главног града смањен за милион еура у односу на период од прије шест мјесеци.

– Тешко може неко да приговора о транспретности, а врши власт на државном нивоу. Нико не зна како се троши државни буџет, траснпарентност не постоји. Најлакше је критиковати, за то не треба превелика памет – рекао је Мугоша.

Ранко Милић (ДФ) је каже добио замолницу од Вање Ђуришића да изнесе проблем које има са Главним градом у дијелу Јереванске улице. Рекао ми је да је предао шест тужби и да ће неко кривично одговарати ако не дође до договора,навео је Милић.

Градоначелник Иван Вуковић је казао да ће Ђуришић кривично одговарати јер је све спорове изгубио.

Митар Вуковић (Демократе) навео је да у градском парламенту нема мјеста за расправу о раду Владе Црне Горе јер то није надлежност Скупштине Главног града.

– Шта дуг од 30 милиона еура значи за Главни град, да ли то представља велики проблем за грађане - питао је Вуковић.

Нама је Влада битна јер ниједна одлука не може да се донесе без њене сагласности, навео је градоачелник.

–Сјутра не можемо да купимо аутобусе ако не добијемо њену сагласност – поручио је Вуковић.

Упитне позиције у Влади, слиједи чешљање послова града

Више од 15 минута трајала је оштра полемика између Луке Ракчевића, шефа клуба одборника УРА и градоначелника Подгорице Ивана Вуковића. Коментаришући полугодишњи пресјек пуњења буџета Главног града Ракчевић је навео да се сваке године предузећима даје од 4 до 5 милиона еура за вршење јавне функције, те да се доста новца издваја за зараде.

На његову констатацију реаговао је градоначелник поручујући да ће повећати плату свакоме коме буде могао.

–Не знам чему служите у Влади а примате хиљаде еура. Ја не могу да се помирим са тиме да неко тамо фата зјале и има већу плату од градоначелника, а да неки инжењери у Путевима имају плату од 400, 500 еура. За то су повећани трошкови. Ви сте издајник интереса Главног града, и стидјећете се једног дана. Нема другог начина да се обрачунате са мном, него то радите на штету интереса Главног града. Да неко користи позицију у Влади, а нема кваликације, је срамно – казао је Вуковић.

Одговорио му је Ракчевић поручујући да градоначелник не говори истину.

–Супер је што сте нервозни, што ће неко да прочешља то што сте радили. Не може вам бити ни да будете ни предсједник мз гдје живите – рекао је Ракчевић.

 

Шеф клуба одборника ДПС-а Михаило Анђушић оцијенио је да је сваки еуро који потрошен пошао на директан развој града.

–Оно што ради Главни град не може да оспори ниједна популистичка прича. Читава црногорска јавност као свијетлу тачку види Главни град јер оно што су резултати рада у претходном периоду не може да се оповргне – рекао је Анђушић.

Александар Божовић (Демократе) навео је Главни град помаже Чистоћу да обавља јавну функцију иако то не би требало јер је предузеће повећало цијене услуга.

–Знате ли ко је пословађа на терену у Чистоћи? Еро Шкријељ чија је референца што је Луки Ракчевићу рекао "Ко ти је рекао да дођеш на Коник". Знате ли ко је савјетник Андрије Чађеновића? Момо Вујошевић којем је рефернца то што је био на патриотском скупу и рекао да неће дозволити да одузму Црну Гору – навео је Божовић.

Јован Рабреновић (ЛП) рекао је да је буџет Главног града добро функционише, да се на квалитетан начин пуни, док је Ђорђе Сухих, предсједник Скупштине Главног града, оцијенио да грађани не треба да се брину за дуг од 30 милиона еура.

Одборници су дали сагласност да се установи књижевна награда "Драган Радуловић" и да се фудбалским клубовима Ком и Иларион дају на коришћење фудбалски терени.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 08:58