Nikola Mugoša / -FOTO: GORDANA BOJANIć
30/07/2024 u 14:16 h
Nataša Spaić - Andrijana DabanovićNataša Spaić - Andrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Mugoša: Milačić će održati sjednicu Izborne komisije jer joj ostavka nije konstatovana

Predsjednik Državne izborne komisije Nikola Mugoša, kako je potvrdio za "Dan", je kroz nadzorni proces obezbijedio da Izborna komisija Glavnog grada utvrdi izborni kalendar jer za tu radnju zakonski rok ističe večeras u ponoć.

Predsjednica Izborne komisje Glavnog grada Dragica Milačić predala je juče Skupštini Glavnog grada ostavku na to mjesto. Njen zamjenik Slobodan Filipović je ostavku dao u novembru prošle godine.  To znači da Glavni grad nema Izbornu komisiju, a kako su vanredni lokalni izbori raspisani 27. jula, počeli su da teku rokovi u izbornom procesu.  Prvi od tih rokova, 72 sata od raspisivanja izbora,  ističe večeras u ponoć, do kada se mora donijeti izborni kalendar - dokument koji sadrži niz preciznih datuma koje moraju poštovati svi akteri izbornog procesa uključujući i medije. 

- Nakon sto je objelodanjeno da je predsjednica Izborne komisije Glavnog grada podnijela ostavku, javnost je sa pravom zabrinuta s obzirom na cinjenicu da su izbori raspisani, a da ih sprovodi Izborna komisija Glavnog grada. Imajuci u vidu da predsjednica predsjedava sjednicama komisije, te da joj nije imenovan zamjenik, a da rok za donosenje kalendara izbornih radnji istice, otvoreno je pitanje zakonitosti izbornog procesa u Podgorici na samom njegovom pocetku. Kalendar izbornih radnji je akt u kojem su definisane sve radnje kako izborne administracije, tako i podnosilaca izbornih lista sa precizno utvrdjenim rokovima za njihovo sprovodjenje. Osim sto je donosenje kalendara zakonska obaveza, postoji i obaveza njegovog javnog objavljivanja sa intencijom da svi zainteresovani subjekti na pocetku izbornog procesa imaju hronoloski pregled realizacije svojih prava ali i obaveza - rekao je Mugoša. 

Kako DIK vrsi nadzor nad radom opstinskih izbornih komisija, kako navodi Mugoša, a u konsultaciji sa clanovima DIK, pozvao je Dragicu Milačić kako bih joj ukazao na ovu okolnost.

– Dragica Milačić bez obzira na trenutne zdravstvene probleme informisala me je da ce sazvati i odrzati sjednicu u cilju usvajanja kalendara izbornih radnji, imajuci u vidu da njena ostavka nije konstatovana. U medjuvremenu sam obaviješten da Skupstina Glavnog grada vec preduzima radnje u cilju imenovanja predsjednika IKGG, te se nadam da ce na sjednici koja je zakazana za cetvrtak ovo pitanje biti riješeno izborom novog predsjednika. Državna izborna komisija ce u narednom periodu saglasno svojim zakonskim nadleznostima pomno pratiti sprovodjenje izbornog procesa u Podgorici, kao i u Kotoru i Gusinju – poručio je Mugoša. 

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. septembar 2024 07:53