Цијена карте у градском превозу биће еуро / LAZAR RUZIC
09/02/2022 u 07:56 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

На овјери нове цијене аутобуског превоза: Градска карта еуро, а мјесечна до Лијеве Ријеке 99 еура

Став поводом нових цијена које су најавили аутобуски превозници, са планом да се почну примјењивати од 14.2, тражили смо од Главног града, гдје нам је саопштено да ће се о томе изјаснити наредних дана

Аутобуски превозници Градски саобраћај и БЛТ упутили су Секретаријату за саобраћај на овјеру цјеновнике са новим цијенама које ће се примјењивати највјероватније од 14. фебруара. Цијена карте у градском превозу код оба превозника износиће еуро. Неће се мијењати цијена мјесечних карата за градске линије, па ће тако ђачка и даље коштати 25, а радничка 30 еура. Новина је да су превозници вратили зоне које су раније постојале, а за сваку од њих утврђена је цијена како возне, тако и мјесечних карата. Став поводом нових цијена које су најавили аутобуски превозници тражили смо од Главног града гдје нам је саопштено да ће се о томе изјаснити наредних дана.       Према цјеновнику Хариса Аливодића до значајног поскупљења долази на приградским линијама. Тако ће вожња аутобусом од Подгорице до Смоковца коштати 1,20 (мјесечна ђачка 30, а радничка 35), од Подгорице до Биоча за вожњу треба издвојити 1,50, (мјесечна ђачка 40, радничка 45 еура), од Подгорице до Клопота вожња је 2,20 (ђачка мјесечна 45, радничка 55), од Подгорице до Пелевог бријега цијена аутобуске карте је 2,50, (мјесечна ђачка 50, а радничке 67 еура). Уколико желите да се возите од Подгорице до Лијеве Ријеке треба да издвојите 3,20 еура (мјесечна ђачка 70, радничка 88), док је вожња од Подгорице преко Веруше до Увача 4,30, ђачка мјесечна 85, а радничка чак 99 еура.

У аутобусима БЛТ-а цијена већа од 10 до 30 центи

Директор БЛТ-а Јанко Булатовић каже да ће цијене у њиховим аутобусима бити увећане од десет до 30 центи.

– Послали смо обавjештење Секретариjату за саобраћаj о промjени циjене карата као и нови цjеновник. Главни разлози су већ саопштени а циjене су повећане од десет до 30 центи, у зависности да ли jе градска или приградска линиjа. На оваj потез смо се одлучили jер ниjесмо у могућности да сервисирамо основне дневне обавезе као и исплате запослених, поготово по новом обрачуну мjесечних зарада коjи jе се већ показуjе да jе огроман намет мом предузећу као и свима коjи се баве превозом путника. Поред свих проблема са коjима се суочавамо одлучили смо да ђачке и радничке карте, оне коjе су наjброjниjе, у градском диjелу, остану непромиjењене. Ђачка мјесечна је 25, а радничка 30 еура – навео је Булатовић.

Аутобус на линији 26 саобраћа од Подгорице до Дахне гдје је цијена карте 1,10,(мјесечна ђачка 27, радничка 35), од Подгорице до Дајбаба цијена је 1,20 (мјесечна ђачка 30, радничка 40 еура). Такође, овај аутобус саобраћа и од Подгорице до Ботуна гдје је за карту потребно издвојити 1,30, (мјесечна ђачка 32, радничка 44 еура). Када је у питању линија 28 - вожња од Подгорице до Комбината алуминијума је еуро (мјесечна ђачка 25, радничка 30), за вожњу од Подгорице до Цијевне треба дати еуро (мјесечна ђачка 27, радничка 32 еура). Од Подгорице до Махале треба платити 1,20 (мјесечна ђачка 30, радничка 35) за вожњу на релацији Подгорица-Мојановићи-Голубовци- Горичани треба платити 1,30 (мјесечна ђачка 32, радничка 39 еура), за вожњу од Подгорице до Вуковаца треба платити 1,40, мјесечна (мјесечна ђачка 36, радничка 45). За вожњу од Подгорице до Понара треба платити 1,50, (мјесечна ђачка 38, радничка 46), док је од Подгорице до Жабљака Црнојевића вожња овим аутобусом 1,80 (ђачка карта 40, радничка 48 еура).

Одборници предлажу: Град да рефундира трошкове

Одборник Демократског фронта у Скупштини Главног града Рајко Милић сматра да би Главни град требало да рефундира превозницима додатне трошкове које имају како они не би повећали цијену превоза.

– Цијене које су планиране на приградским подручјима су високе. У овим подручјима живе људи који су углавном без прихода па не вјерујем да ће имати новца да плаћају овако папрене цијене. С обзиром на трошкове и повећање цијене нафте нека Главни град рефундира додатне трошкове, а не да испаштају грађани. То би било хумано. Цијене које су намијењене за приградски дио су превисоке – рекао је Милић.

Управа Главног града, од почетка мандата, улаже велике напоре да грађани имаjу што квалитетниjи и комфорниjи градски превоз, оцијенио је Стефан Ћулафић, одборник ДПС-а.

– Сигуран сам да ће у складу са тим и Секретариjат за саобраћаj заузети став по овом питању, а у складу са интересима грађана. Подсjетићу да jе Главни град увео сервис електронске карте, такође, убрзо се очекуjе и нова расподjела линиjа у jавном градском превозу, добили смо нова стаjалишта и модерне инфо лед табле у ужем градском jезгру. Оно што jе за грађане наjбитниjе jесте да jе процедура набавке нових аутобуса у току, и градска управа ће учинити све да у првоj половини ове године грађани Подгорице добиjу нове аутобусе, а самим тим и jедан потпуно другачиjи, модеран изглед jавног превоза – навео је Ћулафић.

Утврђене су цијене на линији 41-42. Тако вожња од Подгорице до Карабушког поља износи еуро (мјесечна ђачка је 25, радничка 30), на релацији Подгорица-Тузи-Врањ-Владне вожња кошта 1,20 (ђачка карта 30, радничка 40), док је на релацији Тузи-Врањ-Владне цијена еуро (ђачка 25, а радничка 40 еура). Вожња аутобусом Л-54б на линији Подгорица-Доња Горица кошта еуро (мјесечна ђачка 25, радничка 30). За вожњу аутобусом на линији Л 54/55, на релацији Подгорица-Кокоти-Фармаци треба платити 1,30 (мјесечна ђачка 30, радничка 37), а на релацији Подгорица-Лекићи-Грбавци 1,50 (мјесечна ђачка 35, радничка 43 еура).

Харис Аливодић наводи да у приградским насељима имају два, три до пет путника али да морају возити јер су ту обавезу преузели.

– Цијене су реалне. Ја знам да је 4,30 еура велико али поћи до Лијеве Ријеке по таквом путу је катастрофа. Дуже је поћи до Лијеве Ријеке и Увача него до Цетиња. Мени није циљ да неког пљачкам, али и за те 4,30 еура немам ништа страшно. Цијело вријеме сам трпио, нисам купио ниједан аутобус, немам да купим ни половни аутобус. Град је помогао два пута али је то недовољно, то што они помогну то је мени за пет дана нафте – рекао је Аливодић.

Мјештанка Лијеве Ријеке Слађана Поповић Чађеновић каже да ће нове цијене превоза утицати на стандард грађана.

–Прије него су увели да цијена превоза буде 90 центи, за вожњу аутобусом до Лијеве Ријеке је требало издвојити 4,30 еура. У овом крају живе људи који ријетко имају мјесечна примања. Цијена од 90 центи је била реална. Разумијемо да је све поскупило али ми би вољели када би могло да се она коригује, да буде нижа и да буде иста за све – рекла је Поповић Чађеновић. Н.С.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 01:51