25/03/2022 u 09:41 h
Д.Љ.Д.Љ.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Нe назире се крај реконструкције улица Сава Лубарде и Спаса Николића: Увоз камена за калдрму стопирао радове

Градоначелник треба да дође и ријеши ову ситуацију са фирмом која ради, а не само да прошета, поручују станари
image
-
Пробијен је и трећи рок за завршетак реконструкције улица Сава Лубарде и Спаса Николића. Реконструкција саобраћајница у дужини од 285 метара почела је у јуну прошле године и још се не назире крај. Током обиласка Старе вароши у јануару Иван Вуковић, градоначелник Подгорице, је казао да би радови у Улици Сава Лубарде требало да буду готови до краја фебруара. Проблема је више, а један је у увозу камена за калдрму због општих поремећаја на тржишту..

Мјештани кажу да су се радови одужили, да је градилиште небезбједно, те да на њему ради неколико радника. Мјештанка Нина Маркуш наводи да нијесу очекивали да ће све тако дуго да траје.

– Било је доста кварова, цијеви за воду су биле дотрајале, потешкоћа, али смо опет мислили да ће то опет бити раније завршено. Мислим да ће се када заврше шахте које су додатно радили, остало да иде брзо – казала је Маркуш.

image
-

Житељка Улице Сава Лубарде Лидија Радуловић истиче да радници градилиште иза себе остављају небезбједно те да је начин изградње ових улица катастрофалан.

– Двије даске покривају шахт. Пролазе људи и даска зна да буде помјерена или стављена на неки угао и ако нагазите можете да пропаднете. У 21. вијеку толико примитиван начин израде. Надам се да ће шахте послужити својој сврси. На градилишту раде по три, четири човјека који нешто ископају и оду. Као да то радим ја па кад стигнем да стигнем, а не предузеће. Нити журе, нити је интерес да се то заврши и квалитетно одради – казала је Радуловић.

Главни град: Мијењан пројекат за водовод

Из ПГ бироа су истакли да је на захтjев мjештана Водовод и канализациjа мијењао је проjекат, а измјенама је предвиђена изградња три додатна шахта у Улици Сава Лубарде.

– Вриjеме коjе jе било потребно за измjену проjекта, као и сами радови на шахтовима у ограниченом простору на дубини од два метра, коjи обухватаjу и преспаjање потрошача, проузроковало jе пролонгирање рока извођења радова коjи би требало да буду завршени у априлу. У међувремену jе дошло до општег раста циjена, што jе проузроковало броjне проблеме свим предузећима у Црноj Гори. У конкретном случаjу пораст циjена jе проузроковао проблем у вези са набавком камена, чиjа се испорука очекуjе у понедјељак – казали су из ПГ бироа.

Они су навели да се тренутно на градилишту уграђују електро и хидротехничке инсталациjе, изузев накнадних радова на водоводу и монтажи свjетиљки на постоjеће бетонске стубове, су завршени. Такође, у току су и припремни радови за уградњу гранитних коцки у Улици Спаса Николића.

Са њом је сагласна Драгана Маркуш која позива градоначелника да ријеши овај проблем.

– Требали су одавно да дио заврше. Нигдје нијесам видјела преко 30 шахти у једној улици. Некад нема радника по три, четири дана, дође пар њих раде неколико дана, па не раде и све тако. Народ трпи и ћути, само да се заврши, али то се не зна када ће бити. Нити имају добре даске да шахтове покрију, неуредно остављају за собом. Жена је била пропала у канал, помагала сам јој да устане. Нијесу криви радници, већ они који су преузели посао. Само гледају да им што више пара остане у џеп. Цури вода, непријатни мириси се шире. Градоначелник треба да дође и ријеши ову ситуацију са фирмом која ради, а не само да прошета – казала је Драгана Маркуш.

image
-

Житељ улице Зоран Маркуш каже да прошлог љета два мјесеца није био ниједан радник на градилишту.

– Не знам ко ово пројектује, али су направили хиљаду некаквих шахтова. Надам се да ће завршити до 1. маја. Највећи је проблем када треба да се пође да се нешто купи, ауто морамо да паркирамо даље. Имали смо случај да смо морали болесника у ћебе да носимо. Мислим да су паре биле проблем да извођачима није било плаћено и да се због тога касни са радовима – поручио је Маркуш.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 23:36