Таксисти немају гдје да се паркирају / Архива Дана
01/03/2022 u 07:19 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Непрописно паркирање грађана погађа превознике: Таксисти плаћају стајалишта, а стоје по тротоарима

Стајалишта плаћамо 70 еура на годишњем нивоу, а због нерада инспекција смо по тротоарима, каже Боро Павловић

Таксисти у граду муку муче због тога што се грађани непрописно паркирају на означеним такси стајалиштима, а надлежне службе како тврде не реагују. Највећи проблем је у центру града на Тргу независности, у улицама 4. јула и Радоја Дакића, код Сат куле... Како кажу таксисти више пута су се обраћали и пријављивали паркирана возила Комуналној инспекцији и Комуналној полицији, али тврде да нико никада није реаговао. На годишњем нивоу такси стајалиште плаћају 70 еура.

– Гдје год је нацртано такси стајалиште не можемо да се паркирамо. Притом велики број мјеста су нам укинули изградњом бициклистичких стаза. У центру су двије станице, на једну се и некако паркирамо, а на другу нема шансе. Нико ништа не поштује, а надлежне инспекције не раде свој посао. Кад пријавимо непрописно паркирање нико не регаује. Сваких мјесец дана ми идемо на састанак у Секретаријат за саобраћај, али они ништа не могу да нам помогну. Дали су сад Путевима да уцртају још неке станице, али џабе се цртају кад Комунална полиција и Комунална инспекција не раде свој посао - рекао је Боро Павловић, предсjедник Струковног синдиката таксиста Црне Горе.

Павловић каже да је проблем са заузетим мјестима које морају да плате је нарочито изражен у центру.

– Проблем је што институције не раде како треба. Они нама блокирају рачуне ако не платимо такси стајалишта, а то што не можемо да их користимо очигледно их не занима. Годишње плаћамо 70 еура само за то, а паркирамо се по тротоарима. Грађани се љуте, а ми немамо гдје да станемо. У Подгорици има 960 такси возила, а 300 мјеста. И да се грађани не паркирају не би имали мјеста. Комунална полиција и инспекција пребацују надлежност са једних на друге – рекао је Павловић.

Из Комуналне инспекције казали су да врше инспекциjске прегледе коjи се односе на санкционисање непрописно паркираних возила на такси стаjалиштима и уколико утврде да постоjе неправилности издаjу прекршаjни налог. Они истичу да су током фебруара имали појачане котроле, те да су издали 15 прекршаjних налога у износу од 900 еура.

Из Комуналне полиције кажу да си у вршењу комуналног надзора на обезбjеђивању комуналног реда у области ауто такси превоза, због неиспуњавања услова за обављање ауто такси превоза, као и организациjе и начина обављања превоза од почетка 2022. године издали 12 прекршаjних налога у износу од 1.020 еура.

Из Секретаријата за саобраћај истичу да Главни град има 74 такси стаjалишта са укупно 430 такси мjеста.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 14:33